Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad behandlingsverksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva olika begränsningar för innehållet i marknadsföring av spel och lotteriverksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvidgning av forskningsuppdraget till Statens folkhälsoinstitut, FHI, rörande samband mellan ökad marknadsföring och ökat spelberoende.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet för Lotteriinspektionen att kunna meddela begränsade tillstånd för automatspelande.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge berörd polismyndighet tillfälle att avge yttrande över tillstånd för restaurangkasinospel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att folkrörelserna på sikt skall få ansvar för hela lotterimarknaden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vinstandelstaket bör höjas generellt och inte enbart för rikslotterier.
Folkpartiet känner en viss tvekan inför utvecklingen på spelområdet. Medan vi å ena sidan erkänner både den samhällsnyttiga verksamhet som spel och lotterier bidrar till under den socialt ansvarsfulla spelpolitiken och människors frihet att spela för sitt nöjes skull, inser vi å andra sidan även att spelverksamhetens baksida är mänskligt lidande och ekonomisk ruin för den som drabbas av spelberoende.
Folkpartiet delar regeringens bedömning av den ökade konkurrensen från spel på Internet och annan tilltagande internationell konkurrens. Vi delar också den slutsatsen att ett flertal justeringar inom ramen för den svenska spelpolitiken är nödvändiga för att behålla möjligheten att kontrollera att spelandet sker under socialt ansvarsfulla former och att överskottet kommer det allmänna eller allmännyttiga ändamål till del.
Det finns dock vissa skiljelinjer mellan den socialdemokratiska regeringen och Folkpartiet. Det gäller såväl i enskilda sakfrågor som i den övergripande synen på spelfrågor.
Vi menar till att börja med att regeringen i arbetet med denna proposition gjort ett svagt arbete. Konkreta insatser för att motverka spelberoende saknas. I en rad frågor avser regeringen att återkomma med förslag vid senare tillfällen. Detta tyder på ett bristande engagemang som tyvärr inte inger förtroende för att regeringen kommer att följa utvecklingen på spelområden med den noggrannhet som vore önskvärd.
Regeringens förslag är att de begränsningar som idag gäller för ideella föreningar att erbjuda vinster i form av pengar eller värdepapper tas bort. Folkpartiet menar att detta är ett väl övervägt förslag. Möjligheterna för ideella föreningar att finansiera sin verksamhet genom intäkter från lotterier kan anses allvarligt begränsade med de begränsningar som existerar idag. Svenska Spel anger i sitt remissvar att det är en fråga om likabehandling av olika aktörer.
Det finns en stor allmännytta i denna form av frivillig, civil finansiering av föreningsverksamhet utan statsanslag. Folkpartiet tillstyrker förslaget och förutsätter att regeringen kommer att övervaka utvecklingen av spel- och lotteriverksamheten inom den ideella sektorn.
Regeringens förslag innehåller två delar. Dels medges undantag från förbudet att främja deltagande i utländskt lotteri, dels undantas svenska deltagare i så kallade poolspel som ordnas av utländska arrangörer från inkomstskatt om den svenska medarrangören betalar lotteriskatt.
Folkpartiet välkomnar beslutet att medge undantag från det så kallade främjandeförbudet. Som ett antal idrottsföreningar ihärdigt argumenterat för kan detta bidra till att stärka enskilda klubbars och föreningars ekonomi. Visserligen kan det också innebära andra problem med hänsyn till de existerande överenskommelserna mellan idrottsförbunden och svenska spelarrangörer, men Folkpartiet bedömer att detta är ett mindre problem i jämförelse med den möjlighet att stärka föreningarnas ekonomi som nu öppnas.
Folkpartiet förutsätter att regeringen, eller den myndighet regeringen beslutar, kommer att medverka till att använda denna möjlighet på ett konstruktivt sätt och för att minimera konflikter.
Trots att det utredningsuppdrag regeringen gav Statens folkhälsoinstitut 2001 har redovisats med en rad konkreta förslag till åtgärder går regeringen inte vidare med mer än ett fåtal utan väljer att fortsätta bereda frågan. Detta är knappast tillfredsställande.
Det krävs naturligtvis förbättrad kunskap och ökad forskning om sambanden mellan ökat spelande och spelberoende. Folkpartiet välkomnar att Statens folkhälsoinstitut ges ansvaret för ett brett forskningsprogram inom området. Men det finns enligt Folkpartiets bedömning fullgoda kunskaper för att motivera ytterligare behandlingsinsatser redan idag. Det är inte brist på kunskap som hindrar regeringen från att lägga fram fler förslag till konkreta åtgärder.
Ökat stöd till självhjälpsgrupper och föreningar för spelberoende är nödvändigt. Vi vill dock framhålla att dessa inte kan belastas med ett större behandlingsansvar utan väsentliga resursförstärkningar och nära samarbete med andra behandlingsmyndigheter.
Regeringen avser att ge stöd till inrättandet av kunskapscentrumen Malmö, Göteborg och Stockholm. Detta är lovvärt. Men åtgärderna för att öka möjligheterna till behandling är inte tillräckliga. Istället försöker regeringen vältra över ansvaret på kommunerna genom att framhålla att behandlingsinsatser kan bedömas vara en insats under socialtjänstlagen.
Folkpartiet menar att det övergripande ansvaret för att behandlingsverksamheten utökas vilar på riksdag och regering. Det har förekommit förslag om att när spel- och lotteriverksamhet är så inkomstbringande så borde dessa verksamheter också bära en del av det ekonomiska ansvaret för sina sociala avigsidor. Folkpartiet bedömer att det är svårt att precisera en avsättning av någon viss procentandel till behandlingsverksamhet, men vill inskärpa att det är viktigt att regeringen tar ett tydligt ansvar och i budgetpropositionen återkommer med förstärkta anslag till behandlingsverksamhet.
Information inom ungdoms- och invandrarföreningar samt ytbildningsinsatser riktade till personer som yrkesmässigt kan komma i kontakt med spelberoende är bra, men långt ifrån tillräckligt.
Det är angeläget att regeringen verkligen beslutar genomföra den samhällsekonomiska konsekvensanalysen spel och spelets negativa konsekvenser inom kort.
Vad som här anförts om behovet av ökad behandlingsverksamhet bör riksdagen ge regeringen till känna.
Folkpartiet ser med oro på den stora ökningen av marknadsföring för spel och lotterier. På fem år har investeringarna stigit från 370 till 600 miljoner kronor, sponsring oräknat. Den stora mängden reklam i TV är särskilt oroande med tanke på mediets höga genomslagskraft.
Även om, som regeringen framhåller, det inte finns något känt direkt samband mellan marknadsföring och ökat spelberoende finns det anledning att befara att de individer som har drabbats eller riskerar att drabbas av spelberoende utsätts för en betydande påfrestning genom reklamen.
Det är av stor vikt att reklamen för spel- och lotteriverksamhet är anständigt utformad och etiskt godtagbar. Den får inte riskera att lura människor att överskatta vinstchanserna och underskatta riskerna, ekonomiskt såväl som socialt, av spelandet.
Marknadsföringen av spel och lotterier går i betydande omfattning ut på att visa vinster. Detta ska framhålla den positiva möjligheten av att spela. Det samlade intrycket av detta är att vinstchanserna är mycket stora.
Folkpartiet bedömer att det varken är tekniskt möjligt eller önskvärt att begränsa den samlade nivån på marknadsföringsinsatserna. Däremot bör regeringen överväga och om så behövs återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som begränsar reklamens möjligheter att framställa spelandet enbart positivt. Exempelvis föreskrifter om obligatoriska varningsmeddelanden om riskerna för spelberoende eller att korrekta uppgifter om vinstchans alltid måste anges.
Det kan finnas olika sätt att genomföra detta, som regeringen också bör pröva, till exempel om särskilda föreskrifter bör utfärdas eller om det är möjligt att genom tilläggsvillkor i tillstånden för anordnandet av spel eller lotterier begränsa hur verksamheten får marknadsföras. Vad som här sagts om att pröva olika möjligheter att begränsa innehållet i marknadsföringen av spel- och lotteriverksamhet bör ges regeringen till känna.
Vi anser att forskningsuppdraget till FHI som ovan berörts också bör belysa om ett samband mellan ökad marknadsföring och ökat spelberoende kan finnas. Även detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Folkpartiet välkomnar de åtgärder regeringen företagit tillsammans med Svenska Spel för en översyn av placeringen av värdeautomatspel. Vi betonar vikten av ett restriktivt synsätt, särskilt vad gäller placering i miljöer där folk intar alkohol.
Folkpartiet förutsätter att regeringen återkommer med förslag till möjliga åtgärder mot restauranginnehavare som inte följer åldersgränserna i lotterilagen.
Folkhälsoinstitutet aktualiserar frågan om tillstånd ska kunna meddelas med begränsningar av öppethållande under dagtid för att minska riskerna för gruppen problemspelare. Folkpartiet förordar att denna möjlighet införs. Vi menar vidare att en sådan möjlighet bör kunna utnyttjas för att meddela begränsade tillstånd även under tider på eftermiddagen då det finns en särskild risk att ungdomar som slutat skolan besöker spellokalen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Folkpartiet instämmer i regeringens bedömningar av behovet av insatser för att motverka olagligt spel.
Regeringens förslag innebär att Lotteriinspektionen övertar det samlade ansvaret som tillståndgivande myndighet. Detta möjliggör en enhetlig tillståndsgivning och kontroll av spelautomater i hela landet. I samband med detta har Lotteriinspektionen fått i uppdrag att kartlägga antalet och omfattningen av utgivna tillstånd. Folkpartiet har inget att erinra mot detta.
Folkpartiet vill däremot understryka vikten av att ta in synpunkter från kommun och lokal polismyndighet innan tillstånd medges. Vidare förutsätter Folkpartiet att erforderliga riktlinjer för att återkalla tillstånd efter påtalade problem från samma myndigheter utfärdas.
Som regeringen föreslår bör Lotteriinspektionen i sin prövning av ansökningar om att anordna restaurangkasinospel inhämta synpunkter från berörd kommun. Regeringens bedömning är att yttrande ska kunna inhämtas från berörd polismyndighet. Folkpartiet vill dock förstärka polisens möjlighet att stoppa tveksamma tillståndsgivanden och således även att berörd polismyndighet ska ges tillfälle att avge yttrande. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Skälen för Folkpartiets bedömning är att ordningsmakten kan känna till återkommande problem även i fall som inte faller under kommunal tillsyn och där kommunen därför inte har erforderlig kunskap.
Regeringen föreslår att ett vinstdelningssystem bör införas från den 1 januari 2004. Överskottet från spel på värdeautomater har ökat med hela 65 procent, inte 40 procent. Detta understryker ytterligare det problem som Folkrörelsernas samarbetsorgan för spel- och lotterifrågor, FSL, påtalat för regeringen.
I propositionens avsnitt 9.3 Föreningslivet på spel- och lotterimarknaden behandlar regeringen också Spel och lotteriutredningens förslag att begränsa Svenska Spels verksamhet till två lotterier och i övrigt överlåta lotteriverksamheten till folkrörelserna.
Sedan 1970 har marknadsandelarna för folkrörelsernas lotterier minskat, medan de statliga spelbolagens andel har ökat. Detta har inneburit att folkrörelsernas möjligheter att utveckla den egenfinansierade verksamheten har beskurits.
Avgörande för om det även i framtiden skall finnas en stark, fri och självständig idrottsrörelse i Sverige är att den, liksom folkrörelsen i övrigt, har en god ekonomi som den själv till stor del kan kontrollera. Idrotten kan bidra till att skapa sina ekonomiska förutsättningar genom olika slags modeller för egenfinansiering. Ungefär 65 procent av idrottens inkomster skaffar den faktiskt fram själv. En ökad kontroll över lotterimarknaden skulle ge folkrörelserna gynnsammare förutsättningar.
Folkpartiet anser att man därför måste se över möjligheten att rejält höja lotteriverksamhetens ekonomiska bidrag till folkrörelserna. Tillskottet från Svenska Spel till idrottens barn- och ungdomsverksamhet har t.ex. inte blivit så omfattande som från början förväntades. Förslaget om vinstdelningssystem förbättrar men löser inte idrottsrörelsens beroendeställning. Folkpartiet liberalerna anser därför att folkrörelserna på sikt ska få ansvar för hela lotterimarknaden. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen föreslår att vinstandelstaket bör höjas enbart för ”vissa rikslotterier”. Folkpartiet delar regeringens bedömning att en ökning av vinsternas totala andel är en framkomlig väg för att främja attraktionskraften hos spel och lotterier som bedrivs under socialt ansvarsfulla former.
Vi kan dock inte instämma i att detta enbart gäller för rikslotterier. Konkurrens från utländska spelanordnare som kan ha en vinstandel på ända upp till 93 procent drabbar även mindre lotterier av lokala arrangörer. Den som väljer att satsa pengar på spel har idag med teknikens stora möjligheter ett brett utbud oavsett var man bor. Det är snarare mer viktigt för ett lokalt lotteri vars totala omsättning är mindre att kunna hävda sig konkurrensmässigt. Därför bedömer Folkpartiet att vinstandelstaket bör höjas generellt och inte enbart för rikslotterier. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 april 2003 |
|
Lennart Kollmats (fp) |
|
Cecilia Wikström (fp) |
Hans Backman (fp) |
Torkild Strandberg (fp) |
Axel Darvik (fp) |