Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om klassperspektiv i utrednings- och beredningsprocessen.
Staten har ett ansvar för att följa och förverkliga av riksdagen stiftade lagar. I grundlagen och i andra lagar framgår att jämlikhet mellan individer och grupper är eftersträvansvärt. Inom arbetsrätten återfinns detta i fyra diskrimineringslagar. Inom utbildningsväsendet och andra områden finns andra lydelser med samma innebörd.
När staten utreder och bereder förslag bör därför, såsom i jämställdhetsfrågan, särskilt belysas vilka effekter och konsekvenser förslag har i relation till lika förutsättningar, möjligheter och inom vissa områden också i relation till jämlikhet i resultat.
Alla är överens om att klassamhället finns kvar trots att det är av en annan karaktär än för 100 år sedan, till och med 50 år sedan. Att studera förslag ur könsperspektiv är lika viktigt som att studera förslag ur ett klassperspektiv, integrationsperspektiv eller barnperspektiv. Statens utredningar bör därför alltid följas upp med en analys av förslagens konsekvenser utifrån köns-, klass-, integrations- och barnperspektiv.
Detta kommer att ge nödvändig information och faktabas för att följa klassamhällets utveckling och förändring, men framför allt visa på medel för att öka rättvisan och jämlikheten i samhället.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Anders Ygeman (s) |
Maria Hassan (s) |