Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av ett forum för kontinuerlig dialog mellan beslutsfattare på bägge sidor Öresund.
Öresundsintergration har blivit ett honnörsord. Sedan några år tillbaka har beslutsfattare på ömse sidor Öresund arbetat med att främja integrationen i regionen. Integrationstanken nådde kanske sin symboliska höjdpunkt i samband med Öresundsbrons invigning. Men bredvid olika infrastrukturprojekt pågår en mängd folkligt utbyte på andra områden. De senaste årens satsningar på infrastruktur i form av Öresundsbron men också genom sedan länge intensiva och täta förbindelser med färjor och flygbåtar från såväl Helsingborg som Landskrona ger förutsättningar till integration över nationsgränserna.
Tusentals människor pendlar dagligen till och från sina jobb över Öresund. Företag och organisationer marknadsför sig på båda sidor sundet, och turistströmmarna mellan Skåne och Själland ökar. På skånska universitet och högskolor i Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad framhålls ofta vikten av de nära förbindelserna med studenter, institutioner och näringsliv i Köpenhamn. Arbetsmarknad, utbildning, infrastruktur och företagande utgår till stor del från det nära grannskapet mellan Skåne och Själland. Öresundsregionen blir på flera sätt alltmer integrerad. Men desto närmare man kommer varandra desto tydligare ser man också varandras olikheter.
Vi har med tiden ständigt nåtts av olika former av allvarliga larmsignaler om olika problem och hinder för en harmonisk Öresundsintegration. Som politiker har vi under de senaste åren ofta fått göra brandkårsutryckningar för att ta itu med olika, ibland akuta, politiska frågeställningar för att undanröja svårigheten för integrationen. Det har handlat om att vi haft olika lagstiftningar, ändrat regelverk, haft olika tillämpningar av desamma och så vidare. Konkret har det exempelvis handlat om svårigheter för pendlare, utflaggningar av fartyg med påföljder som är svåra för de anställda, olika syn på bro- och båtavgifter, olika alkoholpolitik, olika syn på prostitution m.m.
Till detta skall också läggas de problem som ofrånkomligen ökar vikten av samarbete över gränserna. Det handlar om narkotikasmuggling, sprit- och cigarettsmuggling, luftföroreningar och livsmedelshantering. Integrationen mellan Skåne och Själland är påtaglig på så många sätt. Men det saknas ett gemensamt forum för människorna att mötas och där gemensamma frågor kan kanaliseras och föras fram på demokratiskt sätt. Denna motion vill göra riksdagen uppmärksam på denna angelägna fråga och skapa möjligheter för att etablera ett Öresundsparlament, eller ett forum med annat namn, där riksdagsledamöter, folketingsledamöter, regionala och kommunala företrädare i såväl Skåne som Själland får tillfälle att mötas över gränserna och diskutera viktiga frågor. På detta sätt skulle ömsesidig förståelse gynnas och många problem skulle kunna föregripas och undvikas. Lämpligen kan möten äga rum åtminstone två gånger per år.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Kent Härstedt (s) |