Motion till riksdagen
2002/03:K397
av Mikaela Valtersson och Mikael Johansson (mp)

Monarkin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en åtgärdsplan för att avveckla monarkin.

Bakgrund

För över 190 år sedan utsågs en släkt inom vilken det än idag skall produceras nya statschefer för landet Sverige. Detta strider, enligt vår uppfattning, mot de mest grundläggande principerna för en demokrati. Ärftlig monarki är en kvarleva från det fördemokratiska samhället. På samma sätt som vi avvecklat andra fördemokratiska funktioner, traditioner och regelverk, vilka inte är förenliga med grundläggande demokratiska principer, bör därför den ärftliga monarkin avvecklas.

Det är just genom att avveckla sådant som bryter mot demokratins principer som vi tagit steget från ett fördemokatiskt samhälle till dagens system. Den som försvarar den ärftliga monarkin måste således försvara att ämbeten, genom lagstiftning, skall kunna gå i arv. I detta perspektiv motsätter vi oss också hela idén med att barn skall utses till uppdrag i sin moders livmoder och att hela uppväxten därefter präglas av detta. Det är oacceptabelt för en rättsstat att tvinga barn att bli offentliga personer utan möjlighet till eget privatliv. Med vilken moralisk rätt grundlagsfästs barns uppfostran till statschef? Detta strider mot grundläggande värden i en demokrati. Varje människa måste ges rätten att växa och utvecklas så fritt som möjligt, utan att konstitutionen talar om för en ung människa: Du skall bli statschef!

Hur trevligt man än kan tycka att monarki är, och hur trevliga man än kan tycka kung, drottning, prinsessor och prinsar är, är ärftlig monarki något främmande för de mest grundläggande demokratiska principerna. Ofta framhålls att en republik har en mängd nackdelar. Det brukar framföras att ett fritt, demokratiskt val av statschef kan ”splittra folket”. Detta synsätt bottnar i någon sorts förakt för demokrati och folkstyre som borde vara främmande för de politiska partierna. Principer som håller folket borta från val av sina företrädare brukar användas i länder som inte är kända för demokrati.

Ett annat argument som ofta framförs är att kungen och drottningen bidrar till att öka intresset för svenskt näringsliv genom att monarken fungerar som ett varumärke för Sverige. Det måste starkt ifrågasättas om det verkligen är rimligt att en ätt, tillsatt för snart 200 år sedan, på detta sätt skall ha i uppgift att producera varumärken, som skall användas för försäljning av Volvobilar, JAS-plan eller mobiltelefoner. Man måste också ifrågasätta hur dessa argument för monarki överensstämmer med barns rätt till integritet.

Vi anser att den ärftliga monarkin skall avvecklas i samband med att den nuvarande statschefen uppnår traditionell pensionsålder, dvs. 65 år. Under denna avvecklingstid bör regeringen tillsätta en utredning för att se över behovet av statschef och utreda alternativa möjligheter att upprätthålla de formella arbetsuppgifter som kan åläggas en statschef. Republik med president skall då enbart vara en av flera alternativa lösningar, en annan kan vara att riksdagens talman också är statschef eller åläggs uppgifterna. Låt en utredning undersöka också okonventionella metoder att utse statschef, om det alls behövs någon i ett modernt samhälle. Tidpunkt för avskaffande av principen om att en släkt vald 1809 skall tillsätta kungar respektive drottningar i all framtid kan diskuteras. Man kan till exempel fastställa tidpunkten till den dag nuvarande kung avgår av egen vilja eller når traditionell pensionsålder.

Stockholm den 22 oktober 2002

Mikaela Valtersson (mp)

Mikael Johansson (mp)