Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i regeringsformen och vallagen i enlighet med vad som i motionen anförs.
Miljöpartiet kan inte finna annat än att den existerande fyraprocentsspärren till riksdagsval och treprocentsspärren vid val till landstingsfullmäktige medför ett demokratiskt underskott. Enligt vår regeringsform 1 kap. 1 § utgår all makt från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Folkstyret förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick. I praktiken utgår makten från de väljare som har röstat på ett parti som fått mer än fyra, respektive tre, procents stöd av väljarkåren. De som utifrån sin åsiktsbildning röstat på ett parti som inte nått upp till den magiska ”vara eller inte vara”-gränsen är inte representerade. Frågan är om en procentspärr överhuvudtaget kan anses förenlig med grunden får vårt styrelseskick – det representativa folkstyret. Frågan är även om en procentspärr är förenlig med stadgandet att folkstyret bygger på lika rösträtt. Har vi verkligen lika rösträtt, dvs. är rösterna lika mycket värda och har samma inflytande på landets styrelse ifall en röst i praktiken faller bort om det parti som väljaren valt kommer under fyra- respektive tre- procentspärren?
Flera länder har vid val till det nationella parlamentet andra system än en fyraprocentsspärr. I Danmark har man en betydligt lägre gräns på två procent, Finland saknar en formell spärr. Systemet med procentspärrar leder till flera konsekvenser som vi demokrater gärna vill undanbe oss. En ”vinna eller försvinna”-gräns som den här kan medföra en risk för att vissa små partier kan börja föra en populistisk politik. Väljarna, å sin sida, taktikröstar i allt högre utsträckning istället för att rösta på de idéer man verkligen tror på. Spärren undergräver alltså ärligheten hos såväl politiker som väljare.
Alla röster skall vara lika mycket värda. Alla väljare skall ha rätt att vara representerade.
Procentspärrarna bör omgående förpassas till historiens dunkel. De är såväl odemokratisk som i strid med regeringsformen.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Gustav Fridolin (mp) |