Motion till riksdagen
2002/03:K395
av Gustav Fridolin (mp)

Ungdomsdiskriminering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lämnar förslag på lagstiftning för att förbjuda åldersdiskriminering.

Motivering

Att bli diskriminerad är en av de värsta kränkningar en människa kan utsättas för. Trots det drabbar det många grupper ofta och systematiskt. Givetvis bör man göra allt man kan för att bryta detta mönster. Miljöpartiet har många förslag som syftar till att mot­verka olika former av diskriminering. Vi kräver t.ex. lokala diskrimineringsbyråer över hela landet, en samlad diskrimineringslagstiftning och omvänd bevisbörda i diskrimineringsfall. Redan idag är diskriminering på grund av kön, etnicitet, funktions­hinder eller sexuell läggning förbjudet i en rad sammanhang. Åldersdiskriminering är däremot inte förbjudet, och det är en miss.

Ungdomar diskrimineras på många håll. Kollektiv bestraffning används ofta av snatteridrabbade småhandlare, krogar inför särskilda åldersgränser och på arbets­marknaden ges ungdomar ofta lägre lön och färre rättigheter. På likartade sätt diskrimineras äldre på många håll i samhället. Detta borde givetvis vara förbjudet på samma sätt som annan diskriminering är förbjuden.

Absurditeten blir tydlig om man exemplifierar. Samhället tillåter inte att en krogägare sorterar bort krogbesökare på grund av kön, etnicitet eller på grund av ett funktions­hinder. I anledning härav har vi infört lagstiftning som förbjuder denna typ av diskriminering. (Förvisso borde regelverket skärpas och bli tydligare samt diskrimineringsbrott rendera strängare straff, dock föreligger åtminstone ett regelverk.). Däremot har en krogägare rätt att diskriminera myndiga människor genom olika åldersgränser, ibland också olika åldersgränser för kvinnor och män. Då handlar det bara om att ”välja kundkrets”: Kundkrets kan man dock välja genom musikutbud, inredning, marknadsföring, utan att behöva ta till uttrycklig åldersdiskriminering. Resultatet blir att en stillsam jazzälskande 18-åring inte kan uppsöka en viss krog, trots att personen egentligen uppfyller krogägarens publik- och kundkretskriterier. Samhället bör inte tillåta någon form av diskriminering.

På grund av ovanstående borde riksdagen begära att regeringen lägger fram ett lagstiftningsförslag som förbjuder åldersdiskriminering. Vissa redan idag befintliga åldersgränser ska behållas, t.ex. 20-årsgränsen för att köpa alkohol på Systembolaget och likartad ”skyddslagstiftning”. Det privata näringslivet ska dock inte tillåtas diskriminera människor.

Stockholm den 23 oktober 2002

Gustav Fridolin (mp)