Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av problemen med valförrättning i religiöst präglade lokaler.
Valdeltagandet i Sverige har traditionellt varit högt. De senaste valen har det dock varit sjunkande. I höstens val var det endast 80,1 procent av de röstberättigade som utnyttjade sin demokratiska rätt. Det låga valdeltagandet innebär en allvarlig legitimitetskris för de beslutande församlingarna och för politiken i allmänhet.
Särskilt lågt är valdeltagandet bland invandrargrupper i storstädernas förorter. På vissa ställen röstar inte ens hälften av de röstberättigade. Detta förhållande är ett av de allvarligaste tecknen på de invandrade svenskarnas utanförskap och kanske det största misslyckandet för den svenska integrationspolitiken.
Det finns många anledningar till det låga valdeltagandet bland invandrargrupper. Därmed finns inga enkla genomgripande lösningar som i ett slag kan lösa dessa problem. Vi måste arbeta långsiktigt, med många olika metoder och på flera plan.
Allmänna val förrättas i Sverige i många olika lokaler som till vardags används till annat, som skolor, bibliotek och församlingshem. Väljaren blir på sitt röstkort anvisad till en vallokal i sitt valdistrikt.
Många svenskar har en annan religiös tro än den kristna. Många har invandrat från länder där religionen har en betydligt större betydelse än i det sekulariserade Sverige. För dem kan det kännas onaturligt att ens besöka en kyrkobyggnad eller ett församlingshem. Det behöver inte tyda på ett förakt för den kristna tron eller vara en del av en överdriven religiositet, utan kan helt enkelt bero på att man aldrig tidigare besökt en sådan lokal. När en sådan person får hem ett röstkort på vilket det står att de ska rösta i till exempel församlingshemmet kan detta vara ett hinder som resulterar i att väljaren avstår från sin demokratiska rättighet. Många känner heller inte till möjligheten att poströsta och bryr sig kanske inte om att ta reda på den.
Det är okänsligt mot andras kultur och religion att förrätta de allmänna valen i lokaler som förknippas med kristen tro. Det vore på många sätt bättre att hitta andra allmänna lokaler i närheten, som daghem, skolor eller kommunhus för att förrätta valen i. Informationen om poströstningsmöjligheten bör också bli bättre. En översyn bör göras av detta problem i syfte att ge alla som vill delta i valet möjlighet att göra det på neutral mark.
Stockholm den 13 november 2002 |
|
Mikael Damberg (s) |