Motion till riksdagen
2002/03:K321
av Gustav Fridolin (mp)

Kommunala folkomröstningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen lämnar förslag på lagstiftning i enlighet med vad i motionen anförs om tvång att hålla kommunala folkomröstningar efter ett medborgarinitiativ som samlat minst 5 % av kommunens röstberättigade.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunala folkomröstningar genomförda efter medborgarinitiativ skall vara beslutande.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att begränsa antalet svarsalternativ i kommunala folkomröstningar genomförda efter medborgarinitiativ.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samma regler om medborgarinitiativ bör gälla på landstings- och riksdagsnivå som på kommunal nivå.

Motivering

Medborgarinitiativet måste stärkas, eftersom de hittillsvarande försöken att få till stånd kommunala folkomröstningar utifrån ett sådant initiativ visat sig vara misslyckat. Av ett 70-tal initiativ sedan försöken inleddes har bara ett par folkomröstningar genomförts. Därför är det nu dags att ta till hårda och tvingande regler. Miljöpartiet anser att kommunala folkomröstningar skall genomföras om 5 procent av de röstberättigade begär det.

Dessutom anser vi att de folkomröstningar som kommer av medborgarinitiativ skall vara beslutande och att det bara ska få finnas två svarsalternativ. Anledningarna är enkla, det har varit ytterst förödande för det folkliga engagemanget när medborgarinitiativ med stöd från 5 procent av befolkningen slentrianmässigt har avslagits i kommunfullmäktige. Än mer nedslående kommer det givetvis att vara om de folkvalda kör över folkomröstningsbesluten. Skall demokratin bli mer direkt krävs beslutande folkomröstningar. Det har också hänt ett flertal gånger att frågeställningsinitiativsrätten använts för att manipulera folkomröstningar genom att ha flera svarsalternativ.

Vi i Miljöpartiet anser att ovan föreslagna folkomröstningsregler skall gälla även på den regionala och nationella nivån. Kan man samla ihop 5 procent av Sveriges röstberättigade invånare i kravet på en specifik folkomröstning så skall den folkomröstningen hållas och vara beslutande.

Stockholm den 22 oktober 2002

Gustav Fridolin (mp)