Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagen bör uppmärksamma Birgittajubileet 2003 i Sveriges riksdag, genom att hålla en minnesdag vid ett lämpligt datum under det pågående riksdagsåret 2002/03.
Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagen bör anordna en utställning om Birgittas liv och gärning, som skall pågå under en vecka vid samma tidpunkt som minnesdagen.
År 2003 är det 700 år sedan den heliga Birgitta föddes. Hon blev internationellt känd redan under sin livstid och hennes berömmelse har inte förbleknat – tvärtom har Birgitta och hennes verk uppmärksammats allt mer de senaste åren. Den 1 oktober 1999 utnämnde påven Johannes Paulus II, S:ta Birgitta till europeiskt skyddshelgon. Härmed har Birgitta lyfts fram som förebild och inspirationskälla för det framväxande nya Europa. 700-årsminnet av hennes födelse kommer därför att firas runt om i Europa och i många andra delar av världen. Sverige kommer att stå i centrum under detta firande.
Högtidlighållandet av Birgittas födelse 1303 är ett nationellt och internationellt evenemang. Det aktualiserar vårt medeltida kulturarv och dess starka europeiska förankring och engagerar redan ett femtiotal Birgittinkloster runt om i världen, europeiska universitet och museer. När vi nu sju hundra år efter hennes födelse försöker komma henne närmare, möter vi en kvinna, vars väldokumenterade liv är fyllt av jordiska sysslor och andligt liv, barnafödande – åtta barn – och praktisk, ekonomisk och politisk aktivitet.
Birgittajubileet lyfter fram en stor kvinna. Hon står som emblem för kraft och övertygelse, vilja och förmåga, medmänsklighet och moral. Hon är sedan 1400-talet en gestalt i europeisk historia – religiöst och socialt verksam, engagerad i svensk, nordisk och europeisk politik.
I hennes efterföljd växte nya Birgittinkloster upp. Hennes berömda uppenbarelser spreds över världen. De är sakliga, osentimentala budskap om människors plikt att praktiskt älska sin nästa och med en ur vårt perspektiv modern kvinnosyn.
Birgittaåret syftar till att vidga den svenska allmänhetens intresse för Birgitta och hennes betydelse genom historien. Den 31 maj–den 1 juni 2003 kommer särskilda högtidsdagar att hållas i Vadstena, där även påven Johannes Paulus II väntas delta. Vi anser att Birgittaåret borde uppmärksammas i Sveriges riksdag, genom en minnesdag och en utställning, som förslagsvis ska pågå veckan före högtidsdagarna i Vadstena.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |
Leif Björnlod (mp) |