Motion till riksdagen
2002/03:K318
av Johan Pehrson och Cecilia Nilsson Wigström (fp)

EU-nämnden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen uppdrar åt riksdagsstyrelsen att lägga fram förslag om avskaffande av EU-nämnden.

Motivering

EU-nämnden inrättades i samband med Sveriges inträde i Europeiska unionen. Nämnden har till uppgift att fungera som ett organ för att i riksdagen förankra frågor som sedermera ska diskuteras och beslutas i EU:s ministerråd.

Sverige är ett av få länder som så tydligt har valt modellen med ett enda utskott/nämnd i det nationella parlamentet, i vilket regeringen ska förankra sina positioner inför ministerrådsmötena. I flera andra länder är det vanligare att den parlamentariska beredningen sker i respektive fackutskott.

Det finns starka skäl till att byta ordning också i Sverige. För det första ökar förutsättningarna att skapa ökad kvalitet i beredningen när de riksdagsledamöter som ska bereda ärendet är experter på sitt område. För det andra skulle en förändring innebära att alla riksdagsledamöter på ett naturligt sätt drogs in i EU-arbetet.

EU-medlemskapet har gett svensk politik en europeisk dimension på i stort sett alla politikområden. Europafrågor är inte en typ av frågor som kan ses isolerade från exempelvis jordbruks- eller justitiefrågor. De är en del av den politiska vardagen och borde hanteras i riksdagen utifrån den utgångspunkten.

För det tredje ligger det ett viktigt demokrativärde i att EU-nämnden läggs ner. EU och EU-frågor får inte ses som ett elitprojekt som hanteras av en liten, närmast exklusiv, skara politiker. Med fler riksdagsledamöter som känner ett ansvar och engagemang för den europeiska dimensionen i svensk politik blir det lättare att föra Europeiska unionen närmare medborgarna.

Stockholm den 22 oktober 2002

Johan Pehrson (fp)

Cecilia Nilsson Wigström (fp)