Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagförtydligande om kommuners möjlighet att underlätta för företag i den egna kommunen (1 kap. 1 § och 2 kap. 8 § kommunallagen).
För att få ett blomstrande näringsliv att dra till sig nya företag i kommunerna gör i princip alla kommuner sitt bästa för att bli attraktiva för både människor och företag. Tillgång på bostäder, god service, bra skolutbildning och barnomsorg samt attraktiva industri- och företagstomter är sådant som kommunerna är angelägna om att försöka tillhandahålla. Det förekommer också t ex byggnation av industrilokaler i kommunal regi för uthyrning eller försäljning till företagen.
Ofta har kommunerna för sådana uppgifter bildat ett bolag som bedriver verksamheten enligt aktiebolagslagen. För kommuner utan denna typ av bolag, och som därför bedriver sådan verksamhet för främjande av näringslivet i kommunen direkt under kommunallagens regelverk, kan det ibland uppstå problem med att tolka vad lagtexten innebär i det konkreta fallet. Exempelvis kan det vara svårt att alltid veta vad som är tillåtet under begreppet ”stöd till enskilt företag”. Vanligtvis förknippas nog detta begrepp med ”ekonomiskt stöd”.
Ett kommunalt inköp av en fastighet för uthyrning till en industri på marknadsmässiga villkor utan ekonomiska förluster för kommunen ifråga ser nog de flesta som ett tillåtet sätt att främja näringslivet, rädda arbetstillfällen, motverka utflyttning, motverka försämrad servicemöjlighet eller annat mer allmängiltigt skäl för nämnda aktivitet. De flesta av dessa typer av kommunala beslut och verkställande av ”främjande av näringslivet” på en ort eller i en kommun passerar nog ganska odramatiskt i den kommunala processen, om inga överklaganden inkommer på besluten.
Det förekommer dock ett och annat beslut som överklagas, och där länsrätten underkänner det kommunala beslutet. Detta leder då ibland till svåra komplikationer för det kommunala maskineriet. De kommunala besluten i sådana frågor är därför lite av ett lotteri för kommunerna, där de flesta kommuner vinner men några förlorar. Kommunallagen bör därför ytterligare tydliggöra vad som ligger inom det kommunala kompetensområdet och var gränsen går för begreppet ”stödja enskilt företag”. Det behövs också i förarbetena en tydligare definition av vad som i detta sammanhang menas med lagtextens ”synnerliga skäl”.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Ingemar Vänerlöv (kd) |