Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en utredning av användandet av utjämningsmandat i valet till kommun- och landstingsfullmäktige.
I valet till den svenska riksdagen har vi ett i stora delar bra och väl fungerande system för att säkerställa att riksdagens sammansättning blir så som folket önskar att den ska vara. Centralt i systemet är de utjämningsmandat som fördelas till partierna utöver de fasta mandat man har möjlighet att få kretsvis. I valet till kommun- och landstingsfullmäktige saknas systemet med utjämningsmandat, vilket gör att systemet där inte blir lika säkert.
Det kan till exempel hända att en liten majoritet av folket röstar på politikens ena block (om man nu är bekväm med att dela upp de politiska partierna på det sättet), men att det andra blocket ändå får en liten majoritet i kommun- eller landstingsfullmäktige. Vi politiker som arbetat på kommunal nivå känner också till att den kommunala och regionala kretsindelningen kan ge andra märkliga konsekvenser. Att tappa några få röster i fel del av kommunen kan ge förödande konsekvenser för ett litet parti och förargliga konsekvenser för ett större, då ett mandat kan tappas till ett annat parti. På samma sätt kan man få onaturligt hög utdelning om man vinner några få röster i rätt krets. För oss som arbetar med politik är det här svårt att förstå, än svårare blir det givetvis för den del av allmänheten som inte är politiskt aktiv (och som inte har disputerat på en avhandling som behandlar just utjämningsmandatsproblematiken). Märkligheter som den här i systemet kan mycket väl vara en grund för politiskt ointresse.
Mot bakgrund av detta vore det lämpligt att regeringen blir varse problemet och också börjar utreda frågan för att kunna stärka vår kommunala och regionala demokrati.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Gustav Fridolin (mp) |