Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den som är invald i kommunfullmäktige och påbörjar studier på annan ort, men samtidigt har en fortsatt koppling till hemorten, skall ges möjlighet att fortsätta sitt politiska uppdrag under mandatperioden.
Det är alldeles för få ungdomar som idag är aktiva inom den kommunala politiken. Det beror dock inte på att ungdomar skulle vara ointresserade av politik. Allt fler ungdomar engarerar sig i s.k. enfrågerörelser, vilket är ett bevis för att många ungdomar har ett starkt samhällsengagemang. Men frånvaron av unga personer inom kommunpolitiken är ett faktum. En förklaring därtill är att det finns fler förebilder i form av unga aktiva personer i enfrågerörelserna än vad det finns i kommunpolitiken.
Frånvaron av förebilder i kommunpolitiken för unga är ett allvarligt problem, eftersom det skadar återväxten inom de politiska partierna och på sikt hotar idén med representativ demokrati i våra kommuner.
Som tur är så finns det ändå ett antal ungdomar som är engagerade inom kommunpolitiken. Fler ungdomar inom kommunpolitiken behövs dock och därför är det viktigt att reglerna för vilka som får uppbära kommunfullmäktigeuppdrag ändras och inte anpassas till ungdomarnas levnadssituation.
Flera unga påbörjar sina högskolestudier – många gånger på annan ort än i hemkommunen – samtidigt som de redan har ett kommunfullmäktigeuppdrag. Om de flyttar till studieorten måste de enligt gällande regler mantalsskriva sig på studieorten och de förlorar därmed rätten att fortsätta sitt uppdrag som kommunfullmäktigeledamot. Den som är invald i kommunfullmäktige och påbörjar studier på annan ort under den pågående mandatperioden, men fortfarande har en koppling till hemkommunen, bör därför ges möjlighet att söka dispens för att fullfölja sitt politiska uppdrag trots att han/hon är mantalsskriven på annan ort.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Hans Backman (fp) |