Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att inga inskränkningar i rösträtten förekommer vid val till Europaparlamentet.
Det är inte demokratiskt att ha inskränkningar i människors rösträtt. Ålder, medborgarskap och bosättning är faktorer som påverkar vilka som kan rösta och väljas till parlamentariker i EU. De skillnader som tidigare funnits mellan EU-länderna, i rösträttsfrågan, har nu utjämnats. Allmänt gäller att rösträttsåldern är 18 år och att man ska vara medborgare i det land man röstar i.
I några av EU-länderna finns dock vissa kvardröjande regler som innebär en begränsning av rösträtten. Det kan gälla medborgare som avtjänar ett längre fängelsestraff, har sinnes- eller mentalsjukdom eller att man dömts för vissa brott.
Rösträtten måste kunna utövas även om man exempelvis dömts för ett brott. Vi bör därför arbeta för att de nuvarande medlemsländerna i EU, såväl som de kommande, inte ska ha några inskränkningar i sin rösträtt till EU-parlamentet.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Carina Hägg (s) |