Motion till riksdagen
2002/03:K216
av Kenneth Johansson och Eskil Erlandsson (c)

Äganderätten och ekonomisk utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en kommission med uppgift att belysa den privata äganderättens betydelse för ekonomisk utveckling.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring om stärkt skydd av äganderätten i både grundlagen och den vanliga lagstiftningen.

Motivering

Den privata äganderättens betydelse kan inte underskattas.

Redan de gamla grekiska filosoferna ansåg att det som ägs privat blir bättre omhändertaget än egendom som ägs av det allmänna. Detta förvaltarargument är lika aktuellt idag.

Den privata äganderätten är av grundläggande betydelse för hela samhällssystemet. Äganderätten är en av grundstenarna i den svenska rättsordningen. Den är en förutsättning för ekonomisk utveckling och marknadsekonomi och är ett incitament för en långsiktig förvaltning.

Dessa insikter omfattas av många och ändå måste äganderätten ständigt försvaras. Även om inte själva ägandet ifrågasätts, anser många att det är högst legitimt att urholka dess innehåll. Tillsättandet av 1999 års författningsutredning och dess uppdrag är ett belysande exempel. En socialistisk majoritet med stöd av Miljöpartiet ville försämra den grundlagsfästa rätten till ersättning vid ingrepp i äganderätten. Centerpartiets representant motsatte sig en sådan försvagning av egendomsskyddet. Utredningen presenterade inget förslag.

Förekomsten av krafter som vill försvaga den privata äganderätten istället för att förstärka skyddet för den reser en viktig fråga. Den gäller sambandet mellan äganderätten och ekonomisk utveckling. Vår författningstradition kännetecknas i flera avseenden av en bristande respekt för grundlagen. En återblick på den svenska författningshistorien visar att under det kvartssekel som den nya regeringsformen gällt har inte mindre än ungefär hälften av dess bestämmelser ändrats. Granskar man närmare utvecklingen av egendomsskyddet finner man att denna fråga gått igenom hela sju utredningsskeden under de senaste 60 åren. En grundlag skall ange de långsiktiga spelreglerna för det politiska och ekonomiska livet. Täta ändringar leder till en instabil grundlag som minskar dess trovärdighet. Det är särskilt allvarligt när det är grundlagsskyddet för egendom som drabbas.

En författning som inte ger ett starkt och stabilt skydd för den privata äganderätten riskerar att få en kraftigt dämpande effekt på företagande och ekonomisk tillväxt. Det är på sikt ett stort hot mot välståndsutvecklingen. Flera rättsekonomer har påtalat detta och visat på äganderättens stora betydelse för ett lands ekonomiska utveckling.

De som verkar för en försvagning av den privata äganderätten avslöjar en bristande insikt om det fundamentala sambandet mellan äganderätten och det ekonomiska livet. Vi anser att det är hög tid att man i Sverige tar till sig rättsekonomernas lärdomar. Företagandet i landet liksom den ekonomiska tillväxten motverkas av instabila konstitutionella regler. Ett starkt skydd för egendom i författningen liksom i den underliggande lagstiftningen är grundförutsättningen för ekonomisk utveckling. Vi kräver därför att en kommission tillsätts som ges i uppdrag att belysa äganderättens betydelse för den ekonomiska utvecklingen i landet och att regeringen lägger fram förslag om stärkt skydd för äganderätten i både grundlagen och den vanliga lagstiftningen.

Stockholm den 8 oktober 2002

Kenneth Johansson (c)

Eskil Erlandsson (c)