Motion till riksdagen
2002/03:K215
av Rigmor Stenmark (c)

Översyn av myndigheters servicepolicy


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en översyn bör göras av myndigheternas servicepolicy.

Motivering

En demokratisk stat lever för och genom sina medborgare. Den äger ingen annan legitimitet än den som medborgarna ger den. Men ett styre som upphört att intressera sig för sina medborgare, upphör att intressera medborgarna. Om de västerländska demokratierna inte ska förvandlas till urätna skal, till höljen kring något som inte mera finns, krävs det att de demokratiska grundvärderingarna sätts i fokus.

Demokratiutredningens ord är värda att beakta även i det ämne som jag vill ta upp i denna motion, nämligen hur våra myndigheter bemöter medborgarna. Alltför ofta får jag signaler från människor som upplever sig nonchalant bemötta vid myndighetskontakter. Man blir uppmanad att inkomma med ett svar till myndigheten inom tio dagar. Detta följer man, men något svar ifrån myndigheten om tidsaspekten för svar eller beslut får man inte. Detta skapar oro och missmod.

Ett aktuellt ärende har jag fått de senaste dagarna. Det handlar om hur en myndighet sagt sig ha informerat berörda personer i ett ärende, men denna information skedde endast via ett kort telefonsamtal där inte tid gavs till att ställa frågor eller till att föra en dialog kring det inträffade.

Menar vi i Sveriges riksdag att följa Demokratiutredningens ord: Vi menar att demokratins människosyn vilar på en oavvislig tilltro till varje medborgares kapacitet att lära sig av erfarenheter, skaffa sig kunskap och bilda sig en uppfattning. Demokratin börjar och slutar med människovärdet, med respekten för varje individ. Ja, då måste medborgarna alltid bemötas med respekt av våra myndigheter.

Det är nödvändigt att alla myndigheter likt andra serviceorgan i vårt samhälle ständigt ser över sin servicepolicy samt ger utbildning till sin personal för att kunna möta alla medborgare på ett positivt och respektfullt sätt.

Stockholm den 8 oktober 2002

Rigmor Stenmark (c)