Motion till riksdagen
2002/03:K211
av Inger Lundberg (s)

Strykning av namn på valsedlar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjligheterna att stryka namn på valsedlarna skall återinföras.

Motivering

Det är angeläget att valsystemet så långt möjligt ger väljarna förutsättningar att uttrycka sin mening både om enskilda partier och kandidater. Tidigare fanns en möjlighet att stryka kandidater på listorna till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag. Även om strykningsförfarandet spelade en begränsad roll för de faktiska utfallen i valet var det inte betydelselöst. Dels innebar det i vissa fall en tydlig signal till respektive kandidat och parti, dels uppfattades det som värdefullt av många väljare.

Även om väljaren i allt väsentligt ställer sig bakom ett partis politik och kandidater finns det tillfällen då väljaren inte är beredd att uttrycka sitt förtroende för en enskild kandidat. Det kan handla om reaktioner på vederbörandes politiska gärning, men också om att man helt enkelt inte uppskattar en person. För enskilda väljare kan motståndet mot att lägga sin röst på en enskild kandidat vara så stort att de i stället väljer att rösta blankt eller i värsta fall avstå från att rösta.

Möjligheterna att stryka namn på valsedlarna avvecklades i samband med att personvalet infördes i Sverige. Avsikten var att ett positivt ställningstagande till enskilda kandidater skulle ersätta tidigare strykningar på valsedlarna.

Under valrörelsen har jag mött många väljare som vill ha tillbaka möjligheten att stryka kandidater. Också från de kommunala valnämnderna rapporteras om väljare som ber om råd om hur de skall agera när de skulle vilja stryka en kandidat på vallistorna.

I årets val har frågan fått en särskild laddning genom den debatt, som följt på TV-programmet ”Uppdrag granskning”. Kandidater som uttalat sig i strid med det egna partiets program och uppfattning har i vissa fall fått mer än 5 % positiva personkryss i personvalet. Detta har både av dem och media uppfattats som om de haft ett starkt stöd. Man behöver inte vara utrustad med alltför stor fantasi för att anta att de berörda kandidaterna skulle drabbats av ett stort antal strykningar om valsystemet hade medgivit detta.

Jag föreslår därför att riksdagen genom ett tillkännagivande till regeringen beställer ett förslag om att återinföra rätten till strykningar av namn på valsedlarna. Frågor om hur dessa strykningar skall viktas och vilken verkan de skall ha på det slutliga valresultatet bör studeras av regeringen efter samråd med övriga partier.

Stockholm den 30 september 2002

Inger Lundberg (s)