Riksdagen beslutar att bemyndiga regeringen att tilldela Sveriges utbildningsradio (UR) egen digital kapacitet i något av de båda digitala sändarnät som har den största räckvidden på motsvarande sätt som gäller för andra programföretag som har tillstånd att sända i det digitala marknätet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att det digitala sändningstillståndet från 2004 utformas så att det säkerställer UR:s möjligheter att sända Kunskapskanalen under egen kanalidentitet i det digitala marknätet även på attraktiva kvällstider under veckans alla dagar.
Behovet av att lära sig saker är ständigt aktuellt och rör olika livsroller. Det gäller grundkompetens för att få ett arbete och fortlöpande fortbildning för att sköta sitt yrke. Det handlar om kunskaper för att kunna ta del i samhällsutvecklingen eller vara en aktiv konsument och medborgare. Dessa kunskapsbehov upphör inte vid en viss tidpunkt utan är livslånga och livsvida. Bildande och utbildande program i public service som når alla är oumbärliga för att möta dessa kunskapsbehov.
Digitala TV-sändningar kommer att bli av stor vikt för utbildningsprogrammen. Digital distribution ger förutsättningar för fler och bättre sändningstider och på sikt möjlighet till ökad interaktion med publik och användare.
I de utredningar som legat till grund för den digitala utbyggnaden har värdet av de möjligheter som den nya tekniken ger för lärande och kunskapsförmedling betonats.
UR har under de senaste åren gjort försök med digital TV. UR förbereder sändningar i en digital TV-kanal från 2004 – Kunskapskanalen.
Kunskapskanalen skall rikta sig till alla UR:s målgrupper och innehålla såväl UR:s analogt sända TV-program och inköpta program som särskilt producerade utbildningsprogram. Så många hushåll som möjligt skall ges möjlighet att ta emot sändningarna. Ambitionen är därför att Kunskapskanalen – förutom i det digitala marknätet – även skall göras tillgänglig via kabel och satellit.
En bärande tanke är att Kunskapskanalen skall byggas upp i nära kontakt och i samarbete med Utbildnings-Sverige. Kanalen ger UR nya möjligheter att erbjuda ett sammanhållet kunskapsutbud och att kunna rama in enskilda program och programserier så att de blir tillgängliga för avsedda målgrupper. Genom Kunskapskanalen kan UR bättre etablera och upprätthålla en direkt och varaktig relation till sin publik. Program producerade av t.ex. universitet och högskolor eller av studenter och elever skall kunna sändas i Kunskapskanalen.
Digital-TV-kommittén anförde i en skrivelse i augusti 2001 att man var positivt inställd till UR:s planer ”att utöka verksamheten med utveckling av digitala tilläggstjänster och produktion av digitala TV-program”. Kommittén ansåg att dessa planer borde kunna förverkligas genom överenskommelser med SVT om garanterat sändningsutrymme ”inom den frekvenskanal som har tilldelats public service-företagen”. Även i riksdagsbeslutet om radio och TV i allmänhetens tjänst 2002–2005 (prop. 2000/01:94, bet. 2000/01:KrU8, rskr. 2000/01/268) förutsattes att UR:s program bereddes plats såväl analogt som digitalt i SVT:s och SR:s kanaler på tider som ger utbildningsprogram goda möjligheter att nå sin publik.
UR har i en skrivelse till Kulturdepartementet i december 2002 framfört att ett nytt digitalt sändningstillstånd för UR från 2004 bör utformas så att möjligheterna till utveckling av den digitala TV-verksamheten inte försvåras eller omöjliggörs. Detta förutsätter utrymme för regelbundna sändningar av Kunskapskanalen under egen kanalidentitet även på attraktiva kvällstider. Skrivelsen har även överlämnats till riksdagspartierna.
I propositionen om digitala TV-sändningar (prop. 2002/03:72) föreslår regeringen att de digitala sändarnät som har den största räckvidden i första hand skall användas för UR:s och SVT:s sändningar. I propositionen förutsätter även regeringen ”att UR:s program bereds plats såväl analogt som digitalt i SVT:s sändningsutrymme på tider som ger utbildningsprogram goda möjligheter att nå sin publik”.
UR har sedan våren 2002 fört överläggningar med SVT utan att lyckas få till stånd en överenskommelse om några sändningstider för Kunskapskanalen.
I motsats till alla andra programföretag, som har rätt att sända i det digitala marknätet, förfogar UR inte över en egen tilldelad kapacitet utan är, i praktiken, beroende av SVT:s samtycke och goda vilja för att överhuvudtaget kunna sända digitala program.
Med hänsyn till den betydelse som de digitala sändningarna har för utbildningsprogrammen är detta en orimlig situation som hämmar UR:s verksamhet och utveckling. Det är en situation som står i bjärt kontrast till den vikt som UR:s sändningar ges i propositionen. Situationen framstår som anmärkningsvärd med hänsyn till de uttalanden som bl.a. riksdagen gjort om att UR:s digitala program måste beredas plats i SVT:s kanaler.
Elanders Gotab, Stockholm 2003
Stockholm den 3 april 2003 |
|
Agne Hansson (c) |
|
Birgitta Ohlsson (fp) |
Dan Kihlström (kd) |