Motion till riksdagen
2002/03:K11
av Kerstin Lundgren m.fl. (c)

med anledning av prop. 2002/03:72 Digitala TV-sändningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens proposition 2002/03:72 Digitala TV-sändningar.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med en förnyad proposition om marksänd digital TV.

Avslag på propositionen

Centerpartiet anser att övergången till digital distribution är en självklar utveckling av TV-mediet. Vår inställning är, i likhet med vad regeringen förespråkar, att distributionen skall ske i marknätet. Trots detta kan vi inte godkänna regeringens proposition om digitala TV-sändningar. Det finns fortfarande alltför många frågetecken som inte beaktats i propositionen. Vi väljer därför att avslå propositionen i dess helhet då den i vissa stycken känns som ett hastverk och den innehåller olösta frågor. Vi anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med en förnyad proposition. Nedan följer några av de områden som vi vill lyfta fram där vi saknar utförliga resonemang och konsekvensanalyser.

Centerpartiets syn på digitala TV-sändningar i marknätet

Centerpartiets inställning är att digitala TV-sändningar i marknätet skall införas. Vi var redan från starten överens med Socialdemokraterna och Folkpartiet om en utbyggnad av digital TV. Vi anser att digitala sändningar är en naturlig och tämligen enkel utveckling i riktning mot en effektivare TV-distribution. Det är helt orimligt att behålla och underhålla ett analogt system för TV-distribution när den analoga tekniken i alla andra typer av kommunikationssystem ersätts med digital teknik. Det är varken möjligt eller önskvärt att stoppa utvecklingen. Det vi kan och ska göra är att vara aktiva och påverka.

Centerpartiet anser att digitalisering via marknätet är en rättvisefråga. Det digitala marknätet intar en unik position genom att det kan nå ut till i princip samtliga hushåll. I jämförelse med andra bredbandslösningar är marksänd digital TV ett mycket enkelt sätt att nå ut med stora informationsmängder till många användare samtidigt. Vår inställning är att hela landet ska nås av sändningarna. Vi vill också öka möjligheterna för en decentralisering genom fler lokala och regionala TV-kanaler. Alla bör få tillgång till det viktigaste svenska och nordiska utbudet. Detta blir möjligt om vi satsar på en utbyggnad av ett digitalt nät på mark.

Genom införande av marksänd digital TV är det heller inte helt oväsentligt att vi också kan påverka ramarna för verksamheten, för att bl a kunna motverka underhållningsvåld och att TV-reklam riktas direkt till våra barn. Efter all debatt, som tidvis varit mycket intensiv, om att vi måste göra något för att minska inslagen av underhållningsvåld är detta ett sätt att handskas med problemet.

Vi ser också att digitala marksändningar innebär möjligheter för Sveriges Television och Sveriges Radio att verka i en miljö som ger public service-verksamheten en fortsatt stark ställning. Målsättningen är att öka yttrandefriheten och mångfalden i utbudet och motverka privat och offentlig maktkoncentration. För Centerpartiet är det väsentligt att vi kan skapa politisk stabilitet för öppenhet och konkurrensneutralitet istället för slutenhet och monopol.

Räckvidden

Räckvidden för det analoga sändarnät som används av SVT och UR uppgår idag till 99,8 % av den fast bosatta befolkningen. Regeringen föreslår att; ”... målet för de digitala marksändningarnas räckvidd av kostnadskäl bör sättas något lägre, åtminstone inledningsvis. Räckvidden bör emellertid vara större än den som för närvarande gäller för de analoga marksändningarna av TV 4” (98%).

Regeringens förslag innebär att cirka 160 000 personer boende i glesbygd i främst nordvästra delen av landet inte får tillgång till marksänd digital TV. Därtill ska läggas ett okänt antal fritidshusägare och husvagnsägare som har intresse av TV-mottagning i sitt fritidsboende.

Vidare antar regeringen i propositionen att TV 4-hushållen i berörda områden skaffat sig parabolantenn och att distribution av digital TV via satellit för deras del kan ske billigt och utan större övergångsproblem. En fråga vi ställer oss: Hur många av dessa befinner sig i ”parabolskugga”, dvs. att de bor så att de inte kan rikta en parabol mot satellit?

Centerpartiet anser att regeringens förslag är mycket otydligt och oprecist. Regeringen redogör inte för när det digitala marknätet ska vara fullt utbyggt så att alla som idag kan se SVT:s sändningar i det analoga marknätet också kan se de digitala sändningarna. Förslaget nämner inte heller hur många TV-hushåll som kommer att kunna se de digitala sändningarna, utan formulerar sig mycket luddigt att täckningsgraden/räckvidden bör vara högre/större än 98 %.

Konsumentperspektiv

För konsumenten innebär digitaliseringen en ökad valfrihet samt att de kan anpassa utbudet efter sina egna intressen. Med den nya tekniken följer också att bild- och ljudkvaliteten blir betydligt bättre.

Det är mycket positivt med en kommission som ska se över den informationsverksamhet som kommer att behövas vid ett teknikskifte. Denna kommission bör avrapportera till riksdagen samt ha en bred parlamentarisk sammansättning.

Regeringens proposition saknar i stora delar förslag och resonemang om hur teknikskiftet påverkar TV-hushållen, offentliga lokaler, skolor etc inte bara utifrån ett programutbud utan främst utifrån hur det påverkar konsumenterna ekonomiskt. Propositionen antar att de tekniska tillbehör som kommer att behövas till varje TV kommer att sjunka i inköpskostnader. Detta är bara antaganden och bygger på att det finns en stor efterfrågan på marknaden. Sverige är en tämligen liten marknad. Därför är det viktigt att se över marknaden inte bara i Sverige utan även i omvärlden.

Centerpartiet efterlyser en utredning som ser över marknaden. Vem ska betala tillbehören – är det konsumenterna, distributörerna, staten, någon annan aktör? Vilka aktörer behöver samverka för att få detta att hända till år 2007? Vidare bör utredningen titta närmare på huruvida sändningarna ska sändas okrypterat enligt regeringens förslag, eller sändas krypterat, enligt det som anförs av majoriteten av remissinstanserna. Detta är viktigt att ta med i en diskussion kring de konsumentekonomiska frågorna. Vi anser att det måste till en utredning som klarar ut dessa frågetecken.

Utbildningsradion

Regeringen föreslår att det digitala sändarnät som har den största räckvidden i första hand ska användas för UR:s och SVT:s sändningar. I propositionen förutsätter även regeringen ”att UR:s program bereds plats såväl analogt som digitalt i SVT:s sändningsutrymme på tider som ger utbildningsprogram goda möjligheter att nå sin publik”. Centerpartiet anser att UR har en oerhört viktigt funktion att fylla varför vi ser att UR tilldelas egen digital kapacitet i något av de båda digitala sändarnäten som har den största räckvidden på motsvarande sätt som gäller för andra programföretag som har tillstånd att sända i det digitala marknätet.

Koncessionsavgiften

Riksdagen beslutade år 1991 med anledning av proposition 1990/91:149 att ge möjlighet för reklamfinansierade TV-sändningar. I villkoren för den som önskade ansöka om denna rättighet angavs att en lag om koncessionsavgift skulle komma att stiftas. Lagen om koncessionsavgift på televisionens område (1992:72) innebär att koncessionsavgift skall betalas av företag som har rätt att sända TV-program i hela landet under förutsättning att man har rätt att sända reklam i sådan sändning och att man är ensam om denna rätt.

I propositionen har regeringen inte tagit upp eller tagit hänsyn till reglerna för koncessionsavgiften. Vi kan nu bara konstatera att frågan om koncessionsavgift för digitala sändningar är obesvarad. Under år 2003 kommer Radio- och TV-lagsutredningen att redovisa sitt förslag i denna fråga. Det hade varit önskvärt om regeringen tagit del av vad utredningen kommer fram till innan propositionen hade lämnats.

Stockholm den 3 april 2003

Kerstin Lundgren (c)

Birgitta Sellén (c)

Eskil Erlandsson (c)

Margareta Andersson (c)

Åsa Torstensson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)

Sven Bergström (c)