Motion till riksdagen
2002/03:Ju391
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Förtydligande av rättshjälpslagstiftningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förtydligande av rättshjälpslagstiftningen så att barn ges lika rätt till rättshjälp.

Motivering

Enligt dagens bestämmelser i rättshjälpslagen beviljas rättshjälp i bland annat faderskapsmål under förutsättning att rådgivning har lämnats i minst en timme, om inte sådan rådgivning är uppenbart obehövlig eller det finns något annat särskilt skäl. Rådgivning lämnas normalt mot en avgift men om den rättssökande är underårig får avgiften sättas ned till noll, om sökandens ekonomiska förhållanden ger anledning till det.

I rättshjälpslagen står vidare att den som har beviljats rättshjälp skall betala en rättshjälpsavgift som bestäms med hänsyn till kostnaderna för rättshjälpsbiträdet och den rättssökandes ekonomiska underlag. Undantag görs även här om den rättssökande är underårig. Då får det beslutas att någon rättshjälpsavgift inte skall betalas, om sökandens ekonomiska förhållanden ger anledning till det.

När man läser lagtexten verkar det klart att barn ska kunna driva bland annat faderskapsmål utan att det ska kosta för mycket. Det har emellertid visat sig vara problem då domstolar tolkar rättshjälpslagen olika. Ibland får barnet rättshjälp och ibland inte. Den tycks också tolkas olika beroende på ärendets art. Vanliga faderskapsmål brukar för det mesta gå bra, men hävande av faderskap eller mål där fadern avlidit har av någon anledning ansetts vara annorlunda, påpekar erfarna handläggare. Vissa domstolar hänvisar till föräldrarnas hemförsäkringar med rättsskydd, men de har ofta en så hög självrisk att ensamstående föräldrar inte anser sig har råd med utgiften.

Domstolsverket har utvärderat rättshjälpslagen men ännu har det inte kommit några skarpa förslag från Justitiedepartementet. För att barn ska ha lika rätt oavsett var i landet barnet bor eller vilken typ av faderskapsmål det gäller, måste rättshjälpslagstiftningen förtydligas så att den ej kan tolkas olika.

Stockholm den 16 oktober 2002

Christina Axelsson (s)

Carina Moberg (s)

Mariam Osman Sherifay (s)