Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisutbildning på distans.
De senaste åren har stora satsningar på att bredda högskoleutbildningarna varit strategiska. Idag finns minst en högskola i varje län. Utbildning över hela landet är ett av de effektivaste sätten att öka sysselsättningen och skapa förutsättningar för en långsiktig regional tillväxt. Utöver breddningen av högskoleutbildningarna har även satsningar på distansutbildning varit målmedvetna. Distansutbildning är en studieform som ökar tillgänglighet och ger möjlighet för fler att studera i hela landet. Efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar och därmed kommer efterfrågan efter distansutbildning att få en ökad betydelse för att leva upp till behovet.
De närmaste fyra åren fortsätter den största satsning som någonsin gjorts på polisen. 4 000 poliser kommer att utbildas. Polisutbildningar har öppnats i Umeå och Växjö. Universiteten genomför uppdragsutbildningar. Det är positivt.
Sedan den 15 april i år genomför Polishögskolan på uppdrag av Rikspolisstyrelsen ett projekt med polisutbildning på distans. Projektets syfte är att underlätta för civil personal inom polisen att genomgå en omställningsutbildning för att bli poliser. Polishögskolan är utbildningssamordnare. I utbildningen finns studenter från Östersund i norr till Malmö i söder. Utbildningen bygger på det ordinarie polisprogrammet vid Polishögskolan, Sörentorp och genomförs i sin helhet i form av en flexibel utbildning där det ordinarie utbildningsmaterialet har bearbetats och anpassats till ett pedagogiskt upplägg för distansstudier. Omfattningen av distans- och närutbildning varierar utifrån vad utbildningen innehåller.
Den pedagogiska tanken för all undervisning är det problembaserade lärandet. Delar av den teoretiska utbildningen, t.ex. kriminologi, straffrätt, poliskunskap m.m. genomförs på distans med hjälp av bl.a. telebild/video-konferenser. Färdighetsämnena polisbilskörning, vapen och självskydd genomförs med hjälp av lokala instruktörer på ”hemmamyndigheten” och examineras av Polishögskolan.
Vi anser att denna form av polisutbildning på distans ska utvecklas och permanentas.
Idag är det en regional snedrekrytering till Polishögskolan, framförallt från glesbygd. Den utbyggnad av platser som Polishögskolan har gjort idag, för att kunna utbilda 4 000 fler poliser på fyra år, är inte tillräcklig. Anledningarna till att många från glesbygden avstår från att söka till Polishögskolan kan variera. I de flesta fall handlar det om praktiska, känslomässiga och ekonomiska orsaker som gör att intresserade kandidater inte vill och kan bosätta sig där utbildningarna finns.
Vi föreslår därför att utbildningen regionaliseras. Vi vill skapa förutsättningar för att Polishögskolan ska kunna bredda rekryteringen, utbildningen och skapa fler utbildningsplatser. Det ska ses som ett komplement till Växjö, Umeå och Stockholm. Utbildning av poliser på distans ger fler möjligheten att söka och chansen att studera, på hemorten.
Eftersom det idag också är svårt att rekrytera färdigutbildade poliser till mindre samhällen och glesbygd tror vi att det kan komma positiva effekter av att erbjuda distansutbildning. Att utbilda sig i sin närmiljö ger möjligheter för fler att studera. Och det kommer i framtiden att underlätta rekryteringen till de lokala polismyndigheterna i glesbygden. Många som väljer att läsa på distans gör det ofta av praktiska skäl, för att det passar bäst för familjeförhållandena, eller av ekonomiska skäl osv. Därmed kommer den nyexaminerade polisen med större sannolikhet också att söka anställning i sin hemkommun eller i närheten.
Vi har redan goda förutsättningar i landet att utveckla distansutbildningen av poliser. Ett område där Sverige är världsledande är inom IT och telekommunikationer. Det har gett oss glädje och framgångar på många sätt, både genom att erbjuda många arbetstillfällen och genom att vara utjämnare mellan regioner för att korta avstånden i vårt land. För att genomföra bra distansutbildningar med hög kvalitet är det avgörande med bra teknik. Och Sveriges moderna infrastruktur ger oss den möjligheten.
Distansutbildning kan även ge positiva effekter för myndigheternas interna fortbildning, kompetensutveckling och vidareutbildning. Att samverka, samordna och samnyttja den kompetens och struktur som distansutbildningarna bygger upp leder till att de anställda får närhet till bra utbildning med god kvalitet. Det ger effektivitet och samordningsvinster. Redan i Rikspolisstyrelsens verksamhetsplan från 1999, under rubriken övergipande mål för Polishögskolan, fanns ambitionen att distansutbildningen skulle utvecklas för att skapa förutsättningar för en effektiv kompetensutveckling och för att föra polisväsendet till en lärandeorganisation.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Tommy Ternemar (s) |
|
Berit Högman (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |
Jarl Lander (s) |
Marina Pettersson (s) |