Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalisering av en kommande polishögskola till Örebro.
Regeringen genomför nu en mycket kraftfull utbyggnad av polisutbildningen. Det har bl.a. lett till att nya polishögskolor etablerats i Växjö och Umeå. Av uttalanden från Justitiedepartementet har framkommit att regeringen har beredskap för att etablera ytterligare minst en polishögskola.
Vi menar att det finns starka skäl för att lokalisera en polishögskola till Örebro. Örebro är landets sjunde stad. Den ligger i landets demografiska mitt och är lätt att nå från de flesta delar av landet. Sedan högskolan i Örebro 1999 fick universitetsstatus har både forskning och grundutbildning vid universitetet vuxit dramatiskt. I Örebro finns genom universitetet hög kompetens inom ämnesområden, som är betydelsefulla för en polishögskola. Socialhögskola finns sedan lång tid tillbaka etablerad i Örebro. Psykologutbildning etablerades hösten 2002. Sannolikt har också den idrottsinstitution, som finns vid universitetet, liksom flera av dess tekniska utbildningar betydelse som partner till en eventuell kommande polishögskola. Örebros goda läge i landet gör det också lätt för utbildningar, som är lokaliserade i kommunen att samspela med andra lärosäten.
Det höga söktrycket till Örebro universitet visar att Örebro är en omtyckt studentstad. Till det bidrar både ett rikt kultur- och fritidsliv och en bostadsmarknad i balans. Studentbostadsgarantin spelar en viktig roll för de studenter, som söker sig till kommunen.
Bland institutioner knutna till rättsväsendet finns i Örebro län flera kriminalvårdsanstalter. Det är dels Kumlaanstalten, landets enda kvinnliga fängelse Hinseberg och ett antal öppna anstalter. I Örebro län finns en engagerad poliskår och en stor bredd i möjligheterna till praktik och samverkan med fältet för polisaspiranter. Här finns allt från ”storstadsproblematik” i Örebro till renodlad landsbygd, traditionella brukssamhällen och flera städer med skiftande behov. De kommande årens rekryteringsbehov är stora, inte minst i bergslagsområdet, som utöver Örebro län också omfattar delar av Värmland, Västmanland, Dalarna och Gävleborg.
Sammantaget menar vi att starka skäl talar för en lokalisering av en kommande polishögskola till Örebro. Vi är medvetna om att det formella beslutet fattas av Rikspolisstyrelsen, men menar att riksdagen redan nu bör initiera en prövning av möjligheterna att etablera en polishögskola i Örebro.
Stockholm den 15 oktober 2002 |
|
Inger Lundberg (s) |
|
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Lennart Axelsson (s) |
Matilda Ernkrans (s) |