Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett större samhälleligt stöd till brottsoffer.
Brottsutvecklingen i vårt samhälle har förändrats. Våldet har blivit råare och denna utveckling är djupt oroande, särskilt med tanke på att polisens resurser under senare år har minskat. Alltfler personer vågar inte anmäla brott på grund av rädsla för förövarna, men också på grund av att så få brott klaras upp. Polisens resurser räcker helt enkelt inte till, därför har vi i Centerpartiet även i år föreslagit ökade resurser till rättsväsendet.
Det som känns särskilt bekymmersamt är att brottsförövarna blir allt yngre, det är inte ovanligt att det är barn som utsätter andra barn för någon brottslig handling. Alltför många barn har blivit rånade eller utsatta för stöld av sina mobiltelefoner. Men även annan brottslighet går allt längre ner i åldrarna.
En stor andel av våldsbrotten begås mot kvinnor av män som står eller stått dem nära. Idag tvingas ofta kvinnor att flytta till en annan ort och ibland även byta identitet för att känna sig säkra på att inte bli utsatta för ytterligare våld. De kvinnor som anmäler våldsbrott måste tas på större allvar.
Men det är inte bara kvinnor som utsätts för våld. Vi har andra grupper i samhället som ofta känt och känner sig hotade. Det kan vara företagare, invandrare eller personer på olika poster i samhället. Våldet och hoten är lika fruktansvärda vem det än är som utsätts för dem.
Idag kan förövare dömas till besöksförbud men denna lag om besöksförbud är inte tillfredsställande. Nu ses varje överträdelse som ett nytt brott, och det innebär att varje överträdelse av besöksförbudet måste polisanmälas och en utredning av det nya brottet komma till stånd. Det borde naturligtvis vara så att varje överträdelse automatiskt betraktas som ett brott och därigenom utgör grund för häktning.
Olika gängbildningar som t.ex. MC-gäng har på olika platser i vårt land utövat hot och utpressning mot enskilda personer. Här har ofta polisen stått utan möjlighet att ingripa och även utan möjlighet att skydda offren som utsatts för dessa hot och utpressningar. I Danmark har man gjort en grundlagsändring för att ha större möjlighet att ingripa så fort någon misstänks för brott. Även i Sverige måste lagar ses över så att brottsoffrens ställning stärks. Det borde finnas större möjlighet till telefonavlyssning.
Oskyldiga personer som utsätts för brott skall inte behöva byta identitet och bostadsort för att känna sig trygga. Det är istället brottsutövaren som skall begränsas i sin frihet att besöka offren.
Det är mycket viktigt att de personer som utsätts för brott får den hjälp och det stöd som de behöver. Det är ofta en traumatisk händelse att bli utsatt för något brott som rån, misshandel, inbrott eller någon annan kränkande behandling. Om man dessutom blir ifrågasatt och misstrodd av utredaren kan det bli än värre. Det är mycket angeläget att brottsoffer blir värdigt bemötta av myndighetspersoner.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Rigmor Stenmark (c) |