Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att beakta barnets vilja vid förordnande av offentligt biträde.
Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52) innehåller inga bestämmelser om överklagande av beslut om förordnande av offentligt biträde utan detta måste man söka i lagen om offentligt biträde. Där står att ett beslut om förordnande av offentligt biträde kan överklagas av den som är enskild part och av Domstolsverket.
Om parten är underårig är det den underåriges ställföreträdare som för barnets räkning kan överklaga beslutet. Det är alltså barnets vårdnadshavare som är behörig att föra talan. Om det är motstridiga intressen mellan barnet och vårdnadshavaren finns det möjlighet för överförmyndare att förordna god man för barnet.
Detta innebär att om förälder är motpart till barnet så kan föräldern överklaga beslutet om offentligt biträde för barnet om inte god man utsetts. Detta är en procedur som kan innebära att barnet i realiteten inte har möjlighet att välja vem som ska vara offentligt biträde. Det är angeläget att lagen ändras så att barnets vilja mer beaktas vid förordnande av offentligt biträde.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Carina Hägg (s) |