Motion till riksdagen
2002/03:Ju288
av Elizabeth Nyström och Ulla Löfgren (m)

Avskaffande av licenstvånget på pepparspray


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta bort licenstvånget för pepparsprej.

Motivering

Av 1 kap. 3 § vapenlagen (1996:67) framgår att vad som sägs om skjutvapen också gäller bl.a. tårgasanordningar och andra till verkan och ändamål jämförliga anordningar. Pepparspray faller in under denna bestämmelse. Av vapenlagens bestämmelser i övrigt följer att det fordras tillstånd av polismyndighet för att inneha pepparspray.

I vilken utsträckning tillstånd bör beviljas för tårgasanordningar eller andra tillståndspliktiga sprayer regleras i vapenförordningen (1996:70). Av 2 kap. 5 § 3 vapenförordningen framgår att tillstånd till innehav av gasvapen endast får meddelas för tjänst eller annan särskild omständighet som medför ett synnerligt behov av gasvapen för personligt skydd. Bestämmelsen kompletteras av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9 FAP 551-3). I dessa anges att tillståndsgivningen beträffande gaspistol eller likartat vapen, t.ex. spray, bör vara mycket restriktiv och att tillstånd bör beviljas endast undantagsvis, när ett synnerligen starkt behov föreligger.

Innehav av pepparspray förutsätter alltså att tillstånd därtill meddelats av polismyndighet. Annat innehav utgör vapenbrott, se 9 kap. 1 § vapenlagen. I många andra europeiska länder är pepparspray inte tillståndspliktigt.

Rikspolisstyrelsen inledde under hösten 1993 en försöksverksamhet där hotade kvinnor som komplement till s.k. trygghetspaket efter vederbörlig tillståndsprövning i varje enskilt fall utrustades med peppar- eller tårgasspray. Försöksverksamheten pågick t.o.m. sommaren 1997. Den 7 juni 1999 lämnade Rikspolisstyrelsen till regeringen skrivelsen ”Pepparspray och tårgasspray – en utvärdering av polisens försöksverksamhet”. Enligt uppgift från Justitiedepartementet är intentionen att frågan om tårgas- och pepparspray skall inkluderas i den lagrådsremiss som väntas komma i höst (2002) med anledning av departementspromemorian Ytterligare åtgärder för att motverka våld i nära relationer (Ds 2001:73).

Allt fler kvinnor känner sig rädda och hotade. Det gäller inte enbart särskilt utsatta kvinnor. Att ta bort licenstvånget för pepparspray skulle innebära att kvinnor skulle kunna känna sig tryggare än i dag. Vi anser därför att riksdagen bör uppdra åt regeringen att i den kommande propositionen föreslå att inget särskilt tillstånd skall erfordras för innehav av pepparspray.

Stockholm den 21 oktober 2002

Elizabeth Nyström (m)

Ulla Löfgren (m)