Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om polisverksamheten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om startandet av en polisutbildning i Karlstad.
Runt om i landet har polisen och till polisverksamheten kopplade verksamheter stora ekonomiska problem. Det kommer regelbundet larmrapporter från flera områden inom polis och rättstrygghet. Detta är mycket oroande. Rättstryggheten, lag och ordning är grunden för ett demokratiskt samhälle. Vetskapen om att det finns poliser i närheten, som kommer när något brottsligt inträffar och att detta hanteras på ett snabbt ett bra och riktigt sätt – den tryggheten har alla i detta land rätt att kräva. I valrörelsen 2002 har otrygghet framkommit vid många valmöten där väljarna har ställt frågor och krävt åtgärder: Vad gör Du för vår trygghet? Konsekvenserna blir förödande om inte medborgarna känner trygghet i vardagen. I Värmland, inte minst i glesbygdskommuner som Eda, Årjäng, Sunne och Torsby, märks nedrustning av polisens verksamhet på ett tydligt och farligt sätt. T.ex. rån mitt på dagen i både Årjäng och Charlottenberg, båda gångerna dubbelrån utan att någon grips, trots ca 20 minuters arbetstid (rånartid).
Neddragningar som krävs bland civilanställda medför att man först minskar annan personal än polisen, vilket medför att polispersonal får utföra uppgifter som tar tid från det, som polisen egentligen har till uppgift att göra, som t.ex. mer kontorsarbete, eller chaufförer för transporter som tar tid från det polisiära arbetet.
I Värmland är bristen och ålderssammansättningen inom poliskåren besvärande. Åtgärder måste vidtas. Därför föreslås att en polishögskola startas i Karlstad med anknytning till universitetet, Räddningsverkets verksamhet och de försvarsetableringar som finns i Karlstad. Karlstad är en profilstad vad gäller räddning och skydd. Även Pliktverkets verksamhet i Karlstad måste räknas in i fördelarna för rekryteringen till polisyrket. Erfarenheter visar att där en utbildning finns blir också rekryteringsmöjligheterna bättre.
Polisen och rättsväsendet behöver stärkas ekonomiskt, så att denna negativa utveckling inte fortsätter. Fler poliser behöver utbildas och komma ut i aktiv tjänst. Fler civila måste anställas till icke polisiära uppgifter inom polisväsendet.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Runar Patriksson (fp) |