Motion till riksdagen
2002/03:Ju260
av Jeppe Johnsson och Anita Sidén (m)

Utvärdering av grov kvinnofridskränkning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det nya brottet grov kvinnofridskränkning snarast utvärderas.

Motivering

År 1998 infördes brottet grov kvinnofridskränkning i brottsbalken. Syftet var att åstadkomma en generell uppgradering av straffvärdet för systematiska övergrepp och kränkningar såsom lindrig misshandel, ofredande, sexuellt tvång eller hemfridsbrott, riktade mot närstående kvinnor. Straffet skall vara fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Straffvärdet för varje enskilt brott behöver inte vara högt, men varje enskilt brott skulle ses som ett fortlöpande brott. En avsikt med det nya brottet, grov kvinnofridskränkning, var att fånga in tidigare okända gärningsmän som begår mindre allvarliga, men upprepade brott.

Från 1 januari 2000 infördes ett tillägg i lagen efter en dom i Högsta domstolen, så att det inte krävdes att mannen tidigare dömts för brott mot den aktuella kvinnan för att han skall kunna dömas för grov kvinnofridskränkning.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har gjort en första uppföljning av lagen. Uppföljningen avser tillämpningen fram t.o.m. 1999, dvs. fram till den förändring som genomfördes 1 januari 2000.

BRÅ skriver i sin utvärdering (BRÅ-rapport 2000:15):

Avsikten med den nya bestämmelsen var att bedöma mindre grova brott men upprepade brott mot samma kvinna som ett allvarligt brott. Resultaten från denna undersökning visar att detta syfte inte har uppnåtts eftersom de män som döms har begått förhållandevis grova brott.

I samma rapport framkommer:

Av drygt 1.000 polisanmälningar om grova kvinnofridskränkningar har endast vart tionde lett till åtal, även om annat åtal väckts i ytterligare 10 procent, vanligtvis för misshandel. Cirka 40 procent av anmälningarna hade avskrivits oftast med motiveringen att åtal inte kan styrkas. Resterande 40 procent var fortfarande under utredning den 31 december 1999.

BRÅ:s statistik för utdömda straff för grov kvinnofridskränkning för år 2000 visar följande (uppgift från riksdagens utredningstjänst):

Straff utdömda för brottet grov kvinnofridskränkning

Fängelse, antal månader

Antal dömda

3 till 4 månader

1

Exakt 6 månader

5

Mer än 6 månader men mindre än 12 månader

30

Exakt 12 månader

14

Mer än 12 månader men högst
24 månader

16

Mer än 24 månader men högst
48 månader

4

Medelvärde: 12,6 månader

Totalt: 70 personer

Andra påföljder för personer dömda för brottet grov kvinnofridskränkning

Påföljd

Antal personer

Rättspsykiatrisk vård

1

Skyddstillsyn

3

Vi hade stora förhoppningar att det nya brottet skulle vara ett bra och verksamt redskap mot män som upprepat trakasserar kvinnor. Även om varje enskild händelse i sig inte är att betrakta som allvarlig, att gärningarna sammantaget skulle ses som ett grovt brott. Vi har följt lagens tillämpning på olika sätt. Vi är inte övertygade om att lagstiftarens avsikt med den nya lagen uppfyllts. Detta gäller både antalet fall som leder till fällande dom och de faktiskt utdömda påföljderna i de fall som anmälan leder till dom.

Vi anser att regeringen omedelbart skall göra en utvärdering av den nya lagen och utifrån resultatet av utvärderingen föreslå förändringar i lagstiftningen.

Stockholm den 21 oktober 2002

Jeppe Johnsson (m)

Anita Sidén (m)