Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en parlamentarisk utredning med uppgift att föreslå avvägningar mellan polisens roll och mötesfriheten.
Händelserna i samband med det europeiska toppmötet i Göteborg har chockat många svenskar. Bilderna i medierna från de händelser som utspelade sig på gator och torg förskräckte. Det som skulle varit fredliga demonstrationer och diskussioner i många viktiga frågor rörande Europas framtid urartade i upplopp och våldsanvändning från vissa demonstranter och poliser på en nivå som inte setts i Sverige på många år. Poliser vittnar om djup skräck och en känsla av att systemet övergivit den enskilde polisen i en mycket farlig situation. Ungdomar och deltagande vuxna vittnar å sin sida också om djup skräck och verklig besvikelse över händelseutvecklingen. Åskådare fick hastigt fly och skadegörelsen var omfattande.
I den efterföljande diskussionen har många frågor väckts som är av djup demokratisk natur. Ett av yttrandefrihetens många uttryck är mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Hur ska dessa rättigheter kunna respekteras och upprätthållas i situationer där det finns en hotbild av något slag? Vilken betydelse har det att en liten grupp demonstranter fokuserar på en viss sorts stora manifestationer i akt och mening att störa dem?
Polisens roll har diskuterats ur olika vinklar. Vilken betydelse har ledarskap och bemanning? Fyller polisskolorna och polisutbildningen kraven på styrka ur demokratisk, jämställdhets- och etnisk synvinkel? Vilken betydelse har diskussionen om synen på polisens våldsmonopol och alternativet att låta ordningsvakter eller parkeringsvakter ta en del av den utövningen?
Samhället har behov av en demokratiskt kontrollerad ordningsmakt som är en av garanterna för ett fredligt och demokratiskt samhälle. Det finns också ett starkt behov av att skydda medborgare och egendom liksom att demonstrationsfriheten och mötesfriheten garanteras. Därför är det viktigt att ha en öppen offentlig diskussion om dessa demokratiska grundproblem. En parlamentariskt tillsatt utredning kan utgöra en plattform för demokratisk diskussion och bör därför få uppdraget att föreslå avvägningar mellan polisens roll och utövandet av mötesfriheten.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Lena Ek (c) |
Sofia Larsen (c) |