Motion till riksdagen
2002/03:Ju215
av Sofia Larsen och Claes Västerteg (c)

Lågprioriterad brottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera en utredning kring polisens arbetsuppgifter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser till polisen.

Oroväckande statistik

Under 2002 ökade villainbrotten i Sverige med 27 procent. Av samtliga villainbrott klaras endast 4 procent upp. De anmälda stöldbrotten ökade med 5 procent och den största ökningen gäller fordonsrelaterade brott. Cykelstölderna ökade med 8 procent under första halvåret år 2002, jämfört med första halvåret år 2001.

Att det är just dessa brott som ökar beror naturligtvis på att villainbrott och stölder inte är högprioriterade brott. Denna typ av brott är dock ofta förknippad med grov brottslighet såsom narkotika.

Att samhället acklimatiseras till en minskad rättssäkerhet vad gäller den lågprioriterade brottsligheten skulle bland annat innebära försvårande omständigheter för narkotikabekämpningen. Denna acklimatisering skulle även innebära en minskad rättstrygghet, inte minst ute på vår landsbygd.

Trygghet för människor

En grundbult i ett demokratiskt samhälle är att medborgarna skall kunna känna trygghet. Känslan av maktlöshet som infinner sig när ens personliga frihet har blivit kränkt är något som med alla medel måste bekämpas. Så länge det finns människor med en bristande respekt för människovärdet, ägodelar och för samhället är det statens uppgift att se till att det finns en fungerande polismyndighet.

En prioritering har alltid ett samband med resurser. Om den svenska polisen är tvungen att göra en alltför snäv prioritering är detta endast för att de har bristande resurser. I en tid då våldet och otryggheten ökar har regeringen valt att ge otillräckliga resurser för den myndighet som skall minska detsamma. Trygghet har idag blivit en bristvara. Neddragningarna har inte minst drabbat Örebro och Västra Götalands län, där både omorganisationer och färre poliser är resultatet av regeringens politik. Vi måste sätta upp mål för hur många poliser vi skall ha framöver. Vi vill att ytterligare 4 000 poliser ska vara i tjänst. För Örebro län innebär det att ytterligare 132 poliser kommer att vara i tjänst. För att vi ska ha en säker och god trygghet behövs det fler poliser med ökade resurser till polisväsendet. Detta bör ges regeringen till känna.

Problemet är dock inte enbart frågan om resurser. Det handlar även om de arbetsuppgifter som polisen idag utför. Mycket av polisens verksamhet är av ej polisiär natur. Dessa uppgifter borde, med tanke på det bristande antalet utbildade poliser, skötas av administrativ personal. Regeringen borde därför initiera en översyn av polisens arbetsuppgifter. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2002

Sofia Larsen (c)

Claes Västerteg (c)