Motion till riksdagen
2002/03:Ju211
av Annelie Enochson (kd)

Polisens befogenheter vid kravaller


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka polisens befogenheter vid kravaller.

Polisens maktmedel vid kravaller

Det var med sorg och förfäran som vi göteborgare bevittnade vad som hände i vår stad under sommarens EU-toppmöte. Göteborg förvandlades till en barrikaderad stad med hundratals containrar utplacerade för att om möjligt hålla borta vandalerna och därmed förhindra ytterligare skadegörelse. Vanliga göteborgare flydde de centrala delarna av staden medan poliserna utkämpade en heroisk kamp emot ligister och marodörer. Göteborg som stad fick uppleva några av sina värsta dygn. Ordningsstörningar och våld av det slag som förekom vid mötet i Göteborg utgör ett angrepp mot vår demokrati, inte minst mot demonstrationsfriheten.

Med facit i hand är det alltid lättare att säga vad som skulle kunna ha gjorts för att förhindra det inträffade. I det här fallet torde få ha trott att det som nu har inträffat verkligen skulle hända.

I efterhand har det dock framkommit brister när det gäller polisens resurser, utrustning och befogenheter vid den typ av insatser som krävdes. Många har förvånats över den svenska polisens brist på möjlighet att använda exempelvis vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Likaså har det ifrågasatts varför polisen inte har möjlighet att omhänderta deltagare i upplopp längre än sex timmar.

Polisen har en viktig uppgift i att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samband med demonstrationer. Hur svår den uppgiften kan vara framgick vid EU-toppmötet. Det måste därför vidtas åtgärder för att öka polisens möjlighet att förebygga och ingripa effektivt och säkert mot den typ av kriminella handlingar som begicks på Göteborgs gator i samband med EU-toppmötet. Det har också tydligt visat sig att polisens planering, förberedelser och organisation inför större evenemang måste stärkas.

Regeringen har tillkallat en kommitté med uppgift att se över polisens arbete för att säkra ordningen, värna demonstrationsfriheten och stärka den enskildes rättstrygghet i samband med större evenemang. Resultatet av den är mycket väsentligt i det långsiktiga arbetet.

Med utgångspunkt i händelserna i Göteborg måste dock regeringen med kortare varsel föreslå åtgärder som förbättrar polisens möjligheter att genom ytterligare maktmedel förebygga och bekämpa allvarliga ordningsstörningar utan att demonstrationsfriheten äventyras. Det krävs vidare en översyn av polislagens bestämmelser om tillfälliga omhändertaganden liksom andra regler som syftar till att upprätthålla ordningen och förebygga brott.

Stockholm den 11 oktober 2002

Annelie Enochson (kd)