Motion till riksdagen
2002/03:Ju209
av Rigmor Stenmark (c)

Polis- och rättsväsende i Uppsala län


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medel för polisväsendet i Uppsala tillförs så att verksamheten kan bedrivas på ett för medborgarna bra sätt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Tierps tingsrätts verksamhetsområde utökas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att betydelsen av notarietjänstgöring hos mindre tingsrätter uppmärksammas.

Brist på resurser

Uppsala län har förmånen att vara ett län i tillväxt. Men det finns stora olikheter inom länet som hela tiden måste uppmärksammas. Om hela länet skall utvecklas i en positiv utvecklingstakt måste även samtliga statliga myndigheter vara med i arbetet att utveckla hela länet. Kommunerna i länet har tillsammans med länsstyrelsen arbetat fram ett tillväxtavtal, så på denna nivå arbetas det gemensamt för att länet i sin helhet ska fungera bra för medborgarna.

Det som oroat mig under det gångna året är de problem som finns för polis- och rättsväsendet. Inte minst måste polisen i Uppsala län tillföras ökade ekonomiska resurser. Vid studiebesök hos polisen i länet ser man effekterna av bristande resurser hos såväl polis- som åklagarmyndighet. Den turbulens kring personalfrågor och ekonomi som finns påverkar rättssäkerheten i länet.

Centraliseringen av polisbefogenheter i länet till Uppsala kommun är inte bra. Det ger underlag till sämre arbetsmiljö för poliskåren eftersom det är långt mellan olika delar av länet och Uppsala. Det påverkar även i hög grad människors tillit till polisen. Polisens service till allmänheten har drastiskt minskat.

Centraliseringen av åklagarmyndigheten var förödande, vilket i dag märks i form av färre mål vid tingsrätterna ute i länet. Man kan då lura sig att tro att det är brottsligheten som minskat, men så är inte fallet utan det är så att man i allt högre grad avskriver ärenden då man saknar resurser att utreda fallen. Följden blir alltfler ouppklarade brott.

Mindre tingsrätter är väldigt effektiva. Den lokala förankringen som personalen har i kommunerna är ovärderlig och underlättar i all kommunicering med medborgarna som man måste ha.

Människors förtroende för rättsväsendet bygger på att det fungerar snabbt, förutsägbart, konsekvent och är nära tillgängligt. Detta förtroende måste ständigt underhållas. Glädjande nog tycks det för Tierps tingsrätt se ut som om man lyssnat till dessa signaler. Idag finns inget som tyder på att tingsrätten skall läggas ner.

Nu borde man dock se över möjligheterna att utöka Tierps tingsrätt genom att överföra vissa områden som hör till Uppsala tingsrätt till Tierps tingsrätt. Detta skulle säkerställa personalens arbetsro och ge möjligheter att arbeta förebyggande i samhället samt skapa underlag för egen åklagare.

Att utöva notarietjänstgöring hos en mindre tingsrätt är också positivt, eftersom det ger en bred allmänkunskap då man får arbeta med skilda arbetsuppgifter. Detta borde framhållas mer då det fortfarande tycks finnas en tendens att det är olika status på tjänstgöringen, beroende på var i landet och hur stor tingsrätten är som juristen fullgör sin notarietjänstgöring på.

Stockholm den 8 oktober 2002

Rigmor Stenmark (c)