Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om större möjligheter för polisen att införa uppgifter i DNA-registret (personregistret).
Den tekniska utvecklingen har medfört tidigare okända möjligheter att lösa brott genom DNA-analys. Lagstiftningen hindrar dock polisen att effektivt utnyttja den nya tekniken. Några starka skäl att kraven ska vara större för att registrera DNA än att registrera fingeravtryck eller fotografier är svåra att se.
Enligt lagen får ett DNA-register innehålla uppgifter om resultat av DNA-analys som har gjorts under utredning av ett brott som avser personer som har dömts för
ett sådant brott mot en persons liv eller hälsa, personlig integritet eller säkerhet som avses i 3, 4, 6, 8, 12 eller 17 kap. brottsbalken, om brottet kan leda till fängelse i mer än två år
ett allmänt brott som avses i 13 kap. brottsbalken om brottet kan leda till fängelse i mer än två år eller
försök, förberedelse, stämpling, anstiftan eller medhjälp till ett sådant brott som avses i punkt 1 eller 2.
En person måste med andra ord ha dömts till fängelse i mer än två år för brott enligt ovan innan uppgifterna får läggas in i DNA-registret (personregistret). Det rimliga borde vara att möjligheterna vore desamma som för registrering av fingeravtryck.
Stockholm den 10 oktober 2002 |
|
Nils Fredrik Aurelius (m) |