Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjligheterna till godtagbar förvaring skall avgöra tillstånd för innehav av äldre jaktvapen.
Vid riksmötet 1999/2000 antogs en ny vapenlag. Den har i flera avseenden gett mindre goda effekter. Sedan den nya vapenlagstiftningen togs i bruk har det blivit svårt för hembygdsföreningar och andra innehavare av gamla vapen att behålla sina klenoder. En hembygdsförening som ansöker om vapenlicens för ett vapen med kulturellt värde får som regel avslag på sin ansökan. Enligt ett utslag av Länsrätten i Västerbotten måste en hembygdsförening erhålla statsbidrag eller stå under länsstyrelsens tillsyn för att kunna erhålla vapenlicens. Det är orimligt att bibehålla kopplingen mellan statsbidrag och lämplighet som vapenförvarare. Det finns både små hembygdsföreningar och privatpersoner som är innehavare av gamla vapen med stort affektionsvärde, och stort kulturhistoriskt värde, som nu i praktiken inte har annat val än att förstöra vapnen.
I Pengsjö i Västerbotten finns en stor privat samling med bruksföremål. Pengsjö nybyggarmuseum hyser 1 800 bruksföremål och bland dem även ett hundratal licenspliktiga vapen. I norra Värmland finns Nordvärmlands Jakt- & fiskemuseum där många ideella krafter lägger ner mycket arbete. Eftersom de har som sin uppgift att bevara den jaktliga historien så innebär dagens regler ett administrativt krångel. Situationen är att vissa vapen som enskilda vill skänka till museet inte kan omhändertas eftersom dagens system inte ser dessa anläggningar som en viktig resurs för att bevara vårt historiska arv. Den nya vapenlagen är förödande för Pengsjö nybyggarmuseum och Nordvärmlands Jakt- & fiskemuseum, liksom för många andra privata små museer runt om i vårt land.
En annan konsekvens av den nya lagstiftningen är att det i framtiden inte kommer att finnas vapen från den tidsepok vi just nu lever i, eftersom alla vapen som inte fyller kravet som godkänt jakt- eller tävlingsvapen i praktiken måste göras varaktigt obrukbart.
Enligt den nya vapenlagen krävs licens för vapen som laddas med enhetspatron bak, fabriksladdade patroner. Licens krävs inte för lodbössor tillverkade före 1890.
Vi anser att möjligheten till godtagbar förvaring bör vara avgörande för huruvida vapen utan egentligt bruksvärde i samlarsyfte skall få innehas, även om antalet i samlingen användbara vapen därmed överstiger stipulerat antal jaktvapen. När det gäller ideella föreningar bör samma regler gälla, dvs. att möjligheterna till godtagbar förvaring skall vara avgörande för innehav.
Stockholm den 8 oktober 2002 |
|
Ulla Löfgren (m) |
Jan-Evert Rådhström (m) |