Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att bevara nuvarande tre tingsrätter i Kalmar län.
Regeringen aviserar nu i sin skrivelse till riksdagen att tingsrättsorganisationen i Kalmar län skall förändras med en nedläggning som följd. För vilken gång i ordningen Kalmar läns tingsrätter varit hotade är svårt att definiera. Återigen görs nu ett försök att decimera den redan uttunnade statliga verksamheten i Kalmar län. Riksdagen bör inte ge sitt godkännande till en sådan ordning. De tre tingsrätterna i Kalmar län bör även fortsättningsvis behållas kompletta.
I Kalmar län finns idag tre tingsrätter: Kalmar, Oskarshamn och Västervik.
Kalmar omfattar Torsås, Nybro, Emmaboda, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga kommuner. Oskarshamns domsaga omfattar kommunerna Mönsterås, Högsby, Oskarshamn och Hultsfred medan tingsrätten i Västervik omfattar kommunerna Vimmerby och Västervik. Samtliga tre bör bevaras.
De små tingsrätterna fyller ett viktigt behov och bör få planeringsro för framtiden. Tingsrätternas funktion bör fastläggas av riksdagen.
För ett fungerande domstolsväsende är den lokala och folkliga förankringen viktig.
Ett stort förtroende för polis, åklagare och domstolar är i själva verket en av hörnstenarna i ett fungerande rättssystem. Närhet mellan medborgare och de rättsvårdande myndigheterna är en förutsättning för att detta förtroende skall kunna skapas. Även möjligheterna till samarbete mellan polis och åklagare är av stor betydelse.
Den utveckling som för närvarande sker inom rättsväsendets organisation ger därför anledning till oro. Den domstolsutredning som har arbetat hade enligt direktiven uppgiften att presentera förslag till ny organisation av domstolsväsendet som skulle innebära en kraftig nedläggning av små tingsrätter. Den nedläggningsvågen har stoppats. Det ser tyvärr ut att vara tillfälligt. Nya idéer dyker upp om nya nedläggningshot. Det är av flera skäl mycket olyckligt.
Resultatet av en minskning av antalet domstolar innebär fortsatt centralisering av rättsväsendet, till stor skada för rättssäkerheten. Ogenomtänkta reformer och centralisering av rättsväsendets verksamhet får som konsekvens rättsosäkerhet och minskat folkligt förtroende för de rättsvårdande myndigheterna.
Stockholm den 11 juni 2003 |
|
Agne Hansson (c) |