Motion till riksdagen
2002/03:Fö252
av Else-Marie Lindgren m.fl. (kd)

Kvinnor i försvaret


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att avbryta värnplikten efter en viss tid utan straffpåföljd.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underrättelse om mönstring samt information om totalförsvaret delges alla kvinnor det kalenderår de fyller 18 år.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att antalet totalförsvarspliktiga i Försvarsmakten successivt minskat under de senaste åren, med följden att Försvarsmakten i framtiden inte kommer att kunna fullgöra sina åtaganden.

Motivering

Avgörande vid inskrivning för värnplikt och civilplikt med längre grundutbildning är att den enskilde har de fysiska och psykiska förutsättningar som krävs för att fullgöra tjänstgöringen, dvs. är lämplig. Därtill fordras att man är motiverad. Görs tjänstgöringen dessutom attraktiv med ett bra civilt meritvärde bör personalbehovet kunna tillgodoses utan att man behöver tillgripa tvångsåtgärder.

En annan aspekt som kan vara värd att belysa är arbete med ökad jämställdhet inom Försvarsmakten. Frågan har lyfts fram av myndighetsledningen med inriktning på att arbetet måste intensifieras, inte minst mot bakgrund av att den svenska skolan i många avseenden förmedlar normer och värderingar utifrån jämställdhetsperspektivet. Kristdemokraterna anser att det är viktigt att totalförsvaret fortsätter att sträva efter att jämna ut obalanser i rekryteringen även utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Jämställdhetslagen skriver att det ska finnas en handlingsplan eller policy som omfattar såväl jämställdhet som sexuella trakasserier och kränkande behandling. Totalförsvaret bör inom ramen för sitt centrala arbetsgivaransvar verka för ett mer systematiskt genomförande av en sådan policy samt en kvalificerad uppföljning.

Enligt de regler som gäller idag har svenska kvinnor samma möjligheter som män att delta i totalförsvaret. Genom lagen (1994:1810) om möjlighet för kvinnor att fullgöra värnplikt eller civilplikt med längre grundutbildning har kvinnor också möjlighet att genomgå antagningsprövning (mönstring) för inskrivning. En kvinna som skrivits in för värnplikt eller civilplikt med lång utbildning blir vid straffansvar skyldig att fullgöra värnplikt eller civilplikt enligt samma bestämmelser som för männen. Detta innebär att en kvinna blir skyldig att genomföra inte bara grundutbildningen utan även repetitionsutbildning och att tjänstgöra vid höjd beredskap. Avbryts utbildningen blir det straffpåföljd.

Intresset från kvinnor för att genomgå pliktutbildning har alltsedan denna möjlighet öppnades varit lågt. Det är därför angeläget att öka attraktionskraften i utbildningen. Detta kan göras genom generella förbättringar av de värnpliktigas förmåner. Men det bör även övervägas om utbildningen redan från första dagen ska ske med plikt. Kristdemokraternas uppfattning är att fler kvinnor skulle pröva en militär grundutbildning om det också fanns en möjlighet att avbryta utbildningen efter en tid. Denna ordning tillämpas i de övriga nordiska länderna. En sådan möjlighet borde prövas i Sverige för kvinnor. Gränsen bör kunna sättas vid lång grundutbildning. Man ska ha rätt till att avbryta utbildningen under t.ex. de första sextio dagarnas utbildning. Först därefter ska samma regler gälla som för männen.

För att ytterligare öka attraktiviteten för att fullgöra militärtjänstgöring bör alla svenska kvinnor det kalenderår de fyller 18 år underrättas om att de har möjlighet att få genomgå en mönstring precis som männen. I samband med detta bör även information lämnas om totalförsvaret och dess olika uppgifter.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 22 oktober 2002

Else-Marie Lindgren (kd)

Annelie Enochson (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Mats Odell (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Erling Wälivaara (kd)