Motion till riksdagen
2002/03:Fö238
av Bo Bernhardsson och Anita Jönsson (s)

Fiskerikontrollen i Östersjön


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättring av Kustbevakningens kontroll av fisket i Östersjön.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av checkpoints-system för fiske i EU:s zon i Östersjön.

Motivering

I samband med ett framtida torskstopp har fiskerikontrollen i Östersjön aktualiserats.

Det finns fiskeriavtal mellan EU och de baltiska länderna. I dessa avtal finns regler om hur fisket skall bedrivas i avtalsländernas fiskezoner samt beslutade fiskekvoter för hur mycket som får fångas. I dessa tider då vi är engagerade i att förbättra möjligheterna för torskbestånden i Östersjön har även frågan om hur fiskerikontrollen fungerar i detta område aktualiserats.

I ett antal år har svenska fiskare rapporterat om att fiskerikontrollen inte fungerar samtidigt som ett stort antal fiskefartyg befinner sig i EU:s fiskezon i Östersjön och antalet fiskefartyg uppges klart överstiga vad som är tillåtet enligt våra ”tredjelandsavtal”.

Svenska fiskare säger att fiskerikontrollen till sjöss är i det närmaste obefintlig för tredjelandsfartyg. Samtidigt lär fiskerikontrollen i Östersjön vara prioriterad i Kustbevakningens verksamhet. Eftersom det är allmänt känt att det sker ett stort s.k. svartfiske i Östersjön (enligt ICES rapport) ser vi det som mycket angeläget att fiskerikontrollen i Östersjön intensifieras och förbättras.

Ett annat problem är den rapportering som ska ske av fartyg från tredjeland som befinner sig i EU-vatten.

Det beror bl.a. på tekniska problem och ännu inte färdigutvecklade system på många båtar. Åtskilliga överträdelser av bestämmelserna rör framförallt brister i in- och utrapporteringen i EU-vatten. Många av fartygen är vidare så små att de inte omfattas av krav på VMS, vilket gör dem än svårare att följa.

En vanligt förekommande överträdelse av reglerna är att fartyg inte dyker upp där de enligt anmälan skall passera zongränsen, checkpoints, vilket leder till att Kustbevakningens enheter befinner sig på fel plats. Detta leder ofta till svårigheter för Kustbevakningen att få kontakt med fartygen och minskar därmed möjligheterna för Kustbevakningen att avvisa fartyg eller att genomföra utpasseringskontroller. I dessa och liknande fall drabbas den nationella fiskerikontrollen av uppenbara svårigheter att slutföra utredningar som syftar till att utmynna i straffrättsliga sanktioner.

Checkpoints är ett system med anvisade platser till sjöss där fiskefartyg måste passera för att kunna kontrolleras. Normalt sker det i samband med att fartyget skall passera ut ur eller in i en ekonomisk zon.

Fartygens rapporteringskrav kan utformas olika.

Fördelarna med checkpoints-systemet är att fiskerikontrollen skulle kunna effektiviseras i betydande utsträckning då kontrollen kan koncentreras till vissa platser. De sjögående patrullernas möjlighet att effektivt följa upp information från radiorapporteringen ökar därmed. Eftersom det allmänt hävdas att det bedrivs ett överfiske och eftersom Kustbevakningen har svårigheter att bevaka antal tillåtna fiskefartyg i EU-zon, skulle införandet av checkpoints för fisket i EU-vatten både underlätta Kustbevakningens kontroll och förbättra torskbeståndet.

Stockholm den 18 oktober 2002

Bo Bernhardsson (s)

Anita Jönsson (s)