Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tjänstgöring i utlandsstyrkan skall vara frivillig för redan anställd personal inom Försvarsmakten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avtalsvillkor mellan arbetsgivare och personalorganisationer påskyndas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ser över lagregleringen inom försäkringsområdet för utlandstjänstgörande och återkommer till riksdagen med förslag.
Regeringen framför i propositionen lagändringar som möjliggör för Försvarsmakten att från och med ikraftträdandet utöka arbetsskyldigheten för anställda i Försvarsmakten till att omfatta även tjänstgöring i utlandsstyrkan, oavsett anställningsform.
Sedan 1996 har deltagande i internationell fredsbefrämjande verksamhet varit en av Försvarsmaktens fyra huvuduppgifter. Kristdemokraterna har i en tidigare kommittémotion hävdat att målsättningen är att alla operativa insatsförband på sikt skall kunna användas för internationell verksamhet.
Försvarsutskottet har som sin mening uttryckt (betänkande 1999/2000:
FöU2) att det är efterfrågan, vår förmåga och de ekonomiska förutsättningarna som skall styra de internationella insatserna.
Försvarsberedningen anser att tjänstgöringsskyldigheten bör omfatta såväl nyanställda som redan anställda officerare, men de redan anställda bör ges möjlighet att frivilligt göra ett sådant åtagande genom tillägg i sina anställningsvillkor.
Kristdemokraterna anser att de försäkringsvillkor och andra förmåner som idag finns för yrkesofficerare bör regleras genom avtal mellan parterna.
På lagregleringens område behövs en översyn, och en process inom detta område bör starta omgående. Man bör se över bland annat anställningsvillkoren för dem som tjänstgör utomlands. En mycket viktig faktor som avgör huruvida en individ kan delta i utlandstjänstgöring eller ej, är möjligheterna att anordna trygga förhållanden för familj och anhöriga. Regeringen skulle kunna bidra till detta och därmed underlätta tjänstgöring i utlandsstyrkan genom förändringar av inkomstskattelagen, lagen om allmän försäkring och föräldraledighetslagen. Kristdemokraterna anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur dessa lagar kan förändras till förmån för dem som tjänstgör utomlands.
Vi kristdemokrater anser också att meritvärdet av deltagande i internationella insatser måste uppmärksammas, utvecklas och systematiseras. Det skulle med största sannolikhet öka möjligheterna till god rekrytering till utlandsstyrkan.
Behovet av anställda som tjänstgör utomlands har hittills fyllts. Av denna anledning finns det inget krav att utöka arbetsskyldigheten för närvarande.
Kristdemokraterna anser att yrkesofficerare som nyanställs i fortsättningen bör ha skyldighet att tjänstgöra såväl inom som utanför Sverige i samtliga de uppgifter som Försvarsmakten har. Det får till följd att en nyanställd yrkesofficer skall kunna tjänstgöra i utlandsstyrkan utan att var tjänstledig från Försvarsmakten som propositionen anger.
Nu verksamma yrkesofficerare har ingått ett anställningsavtal under andra förutsättningar. Vi avvisar propositionen i denna del och menar att ett åtagande för redan anställda yrkesofficerare i utlandsstyrkan bör ske på frivillig grund. Vi vill emellertid betona att det är viktigt att skapa sådana förutsättningar som leder till att utlandstjänstgöring blir ett naturligt val. Kristdemokraterna anser att detta skapar goda förutsättningar för att få en motiverad personal som utför en av huvuduppgifterna på ett bra sätt.
Elanders Gotab, Stockholm 2003
Stockholm den 12 februari 2003 |
|
Else-Marie Lindgren (kd) |
Ina Järlesjö (kd) |