Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bonus eller rörlig lönedel för ledning och vissa anställda i AP-fonderna.
Det har framgått att AP-fondernas styrelser efter samråd med vd för resp fond beslutat om regler om bonus till vd och viss övrig personal. Bonus har t ex det senaste året kunnat utgå trots att berörda fonder redovisat avsevärda förluster i mångmiljardklass p g a börsnedgången och den stora exponeringen av fondens medel mot just aktier. Första–Fjärde AP-fonderna har t ex förlorat 106 miljarder under 2001–2002 efter att de alla mycket snabbt ökade sin aktieandel i ett tidigt skede av det börsfall som då inleddes. Likväl har ibland höga bonusbelopp av styrelserna motiverats med att deras fond lyckats slå det index som styrelsen ansett det lämpligt att jämföra mot.
Det får anses stötande att utge bonus när förvaltningsverksamheten av anförtrodda pensionspengar går med stor förlust. Även om det i viss mån kan vara förståeligt att det blir negativ avkastning år när börsen går ned är det likväl rimligt att som en grundläggande regel för alla eventuella bonusavtal för AP-fonderna ha att bonus inte kan ifrågakomma de år fondens avkastning understiger t ex statslåneräntan.
Därmed skapas ett regelverk där även ledning och anställda i AP-fonderna har att inrätta sig för ett system där eventuell utgående bonus påverkas av de yttre betingelser som gäller olika år. När avkastningen är negativ måste det enkla förhållningssättet vara att det ett sådant år inte finns medel att dela ut som bonus. Sådana år skall enbart den fasta lönen gälla. Endast år när avkastningen överstiger grundvärdet skall det kunna vara möjligt att som incitament ha kvar ett system där jämförelser görs mot olika typer av jämförelseindex och då låta utge en viss rörlig lönedel eller bonus för extra goda prestationer.
Jag föreslår att riksdagen tillkännager ovanstående för regeringen som sedan har att som ägardirektiv till AP-fondernas styrelse säkerställa att bonus inte kan utgå när fonderna redovisar en negativ avkastning eller har en avkastning som understiger en lämplig referensränta.
Stockholm den 6 juni 2003 |
|
Lennart Hedquist (m) |