Motion till riksdagen
2002/03:Fi3
av Fredrik Reinfeldt m.fl. (m, fp, kd, c)

med anledning av prop. 2002/03:15 Utvidgning av reglerna om framskjuten beskattning vid vissa andelsbyten


Sammanfattning

Regeringen föreslår i proposition 2002/03:15 Utvidgning av reglerna om framskjuten beskattning vid vissa andelsbyten att fysiska personers möjlighet till framskjuten beskattning vid vissa andelsbyten utvidgas till att gälla även andelar som inte är marknadsnoterade samt byten av kvalificerade andelar och andelar som blir kvalificerade hos säljaren.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet anser inte att förslagen i propositionen tillfullo tillrättalägger de uppenbara fel som den socialdemokratiska regeringens skattepolitik har skapat. Riksdagen bör därför besluta att åtgärda de så kallade pomperipossaeffekter som uppstått på grund av regeringens felaktiga skattepolitik i enlighet med vad som anförs nedan.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att slopa gränsen för kontantbelopp vid andelsbyten i inkomstskattelagen retroaktivt från den 1 januari 1999 i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen beslutar att samma regler om framskjuten beskattning skall gälla även för sådana andelsbytesaffärer som gjorts i andra värdepapper än aktier enligt vad som anförs i motionen.

Motivering

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet anser att skatteförmågeprincipen och likviditetsprincipen är viktiga principer för beskattning. Dessa principer innebär bland annat att beskattning av värdestegringar av exempelvis aktier eller bostäder kan ske först när värdestegringen realiserats. Det existerar i den socialdemokratiska regeringens skattepolitik en rad skatteformer som tydligt strider mot dessa principer. På senare tid har särskilt uppmärksammats exempel där rena pomperipossaeffekter uppstått. Med detta avses situationer när skatten blir mer än 100 procent. Detta var bakgrunden till riksdagens tillkännagivande till regeringen i frågan i våras.

Fåmansbolagsreglerna har kanske mer än någon annan beskattningstyp visat sig drabba entreprenörer på ett rättsvidrigt sätt. Personer som en gång varit med och startat ett företag, sålt sina andelar men genom avtal förhindrats att realisera den vinst som uppstod vid försäljningstillfället, har efter en börsnedgång inte bara förlorat hela intäkten utan dessutom fått en skatteskuld på en obefintlig vinst, detta på grund av att delar av vinsten beskattats som inkomst av tjänst och att sådan inkomst inte har kunnat kvittas mot kapitalförlust. Problematiken beskrivs utförligare i propositionen. Vi anser att denna typ av orimliga skatteeffekter, förutom att de låter de drabbade personerna fara illa, också har en förödande inverkan på människors vilja att starta och driva företag generellt.

Regeringen har inkommit till riksdagen med proposition 2002/03:15 först efter att en icke-socialdemokratisk majoritet uppmanat den till detta. Det är mycket egendomligt att regeringen inte på egen hand uppfattar de övergrepp som skattelagstiftningen begått mot vissa medborgare. Regeringen har därtill uppenbarligen negligerat riksdagens tillkännagivande om att proposition i ärendet skulle framläggas senast i augusti 2002.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har flera gånger presenterat alternativa lösningar till regeringens 3:12-regler. Dessa har dock tillbakavisats av regeringen än så länge.

Pomperipossaeffekterna i 3:12-reglerna

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet anser att regeringens val av lösning på problematiken med de så kallade pomperipossaeffekterna av 3:12-reglerna är rimlig med de tillägg som gjorts till den remitterade promemorians förslag. Enligt propositionens förslag ska den vid andelsbytet mottagna andelen överta det omkostnadsbelopp som den avyttrade andelen hade. Reavinst eller reaförlust beskattas först när den mottagna andelen avyttras. Om den avyttrade andelen var kvalificerad ska den mottagna också anses vara det. Dock ska uppdelningen mellan inkomst av tjänst och kapital göras redan vid andelsbytet. Därmed begränsas det så kallade tjänstebeloppet för beskattning vid andelsbytet, givet att säljaren inte på något sätt låter de förvärvade andelarna bli kvalificerade.

Vi vill dock påpeka att de uppkomna problemen och den lösning som presenteras i propositionen har sitt ursprung i regeringens felaktiga skattepolitik. Endast de allra värsta effekterna av 3:12-reglerna undanröjs med regeringens förslag. Den grundläggande kritiken mot de s.k. 3:12-reglerna kvarstår.

Konvertibla skuldebrev och teckningsoptioner

Våra partier anser att den retroaktiva förändringen av lagstiftningen inte bör gälla endast andelar i förvärvande företag utan också andra typer av värdepapper som ges som betalning för företag. Konvertibla skuldebrev och teckningsoptioner som används som betalning för andelar i företag och som beläggs med säljförbud kan ge upphov till samma typ av skatteskulder för kapitalinkomster som aldrig existerat för säljaren som i de fall som tidigare beskrivits med vanliga andelar.

På samma sätt som uppdelningen mellan inkomst av tjänst och kapital ska göras redan vid andelsbyte enligt propositionen ska detta också ske när andelar byts mot konvertibla skuldebrev eller teckningsoptioner. Beskattningen ska dock inte ske förrän de värdepapper som erhållits för andelarna i fåmansföretaget kunnat avyttras.

Kontantbegränsningsregeln

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet anser att regeringen i sammanhanget förbisett den så kallade kontantbegränsningsregeln, inkomstskattelagen 49 kap. 2 §. Enligt kontantbegränsningsregeln kan uppskov för beskattning vid andelsbyten endast ges om den kontanta delen av betalningen för andelar understiger 10 procent av de mottagna andelarnas nominella värde. Denna regel har skapat en förhållandevis låg tröskel och relativt låga kontantbelopp har utgjort mer än 10 procent av det nominella värdet av de mottagna andelarna vid andelsbyten. I sådana affärer har säljaren därmed inte kunnat få uppskov trots att denne genom avtal förbundit sig att inte sälja de mottagna andelarna inom en viss tid. Beskattningstillfället anses inträffa vid andelsbytet enligt det marknadsvärde som andelarna då har även om de mottagna andelarna inte får säljas. I de fall där de mottagna andelarnas marknadsvärde sjunkit till det datum då säljaren fått sälja de mottagna andelarna har denne således en skatteskuld för en kapitalvinst som i praktiken aldrig existerat.

Den 12 mars 2002 meddelade Regeringsrätten dom i ett mål angående kontantbegränsningen (nr 2373-2001). I domen skriver Regeringsrätten att ”ett avgränsat andelsbyte på så sätt att överlåtna andelar bytts mot andelar i det köpande bolaget och den andra hälften avyttrats mot kontant betalning har inte ansetts utgöra hinder mot uppskov avseende de andelar som bytts”. Detta innebär att den så kallade kontantbegränsningsregeln numera enkelt kan kringgås.

Antalet personer som drabbats av kontantbegränsningsregeln är relativt få. Det rör sig om några avtal skrivna efter den 1 januari 1999 då regeln trädde i kraft och innan man hade lärt sig att kringgå denna regel. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet anser därför att det är rimligt att de personer som drabbats av kontantbegränsningsregeln och därmed inte fått uppskov med sin beskattning utan istället fått stora skatteskulder befrias ifrån dessa. Vi anser att kontantbegränsningsregeln bör avskaffas retroaktivt från den 1 januari 1999. Det bör ankomma på utskottet att utforma lagtexten för denna ändring.

Effekter för de offentliga finanserna

Effekterna för de offentliga finanserna för ett retroaktivt avskaffande av den så kallade kontantbegränsningsregeln är begränsade. Några varaktiga kostnader beräknas detta inte få eftersom de avtal som numera skrivs vid andelsbyte regelmässigt utformas så att inte kontantbegränsningsregeln får någon effekt. Det finns också relativt få fall då så kallad pomperipossaeffekt uppstått med anledning av andelsbyten som gjorts i i konvertibla skuldebrev eller teckningsoptioner. Våra partier har jämfört med beräkningarna i propositionen avsatt 20 miljoner kronor för att retroaktivt åtgärda den felaktiga lagstiftningen.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 28 november 2002

Fredrik Reinfeldt (m)

Karin Pilsäter (fp)

Mats Odell (kd)

Lena Ek (c)