Motion till riksdagen
2002/03:Fi252
av Sven Bergström och Håkan Larsson (c)

Reklamskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla reklamskatten.

Motivering

Ett stående inslag vid behandlingen av motioner i riksdagens skatteutskott har länge varit frågan om att avskaffa reklamskatten. Och nästan lika länge har alltid dessa motioner avslagits med hänvisning till att även om man nu instämmer i att skatten bör avskaffas, så finns det ”för närvarande” inte något ekonomiskt utrymme för att ta bort den.

Till sist blev det där inte längre trovärdigt. Våren 2002 gav därför riksdagen regeringen till känna att reklamskatten nu skulle tas bort och att frågan, med beaktande av de budgetpolitiska målen, borde prioriteras vid kommande budgetberedning.

Likafullt saknades förslag om reklamskattens avskaffande i budgetpropositionen för år 2003. Regeringen påstår sig visserligen ha prioriterat frågan, men anser ändå att det med beaktande av de budgetpolitiska målen ”för närvarande” saknas förutsättningar att ta bort den.

Så var det med den prioriteringen.

Så här kan man nu inte hålla på år efter år. Riksdagen har tydligt markerat att det nu är dags att sätta igång med reklamskatteavvecklingen. Om reklamskatten inte kan tas bort i ett enda steg, kan den avvecklas etappvis.

Reklamskatten gynnar direktreklamen på dagstidningarnas bekostnad. Det är en märklig och oacceptabel ordning att på detta sätt beskatta dagstidningar, men inte exempelvis direktreklam och TV-reklam. Dagstidningarna spelar en viktig roll i samhällsdebatten i vår demokrati.

Mot den bakgrunden bör det uppdras åt regeringen att senast i budgetpropositionen år 2003 lämna förslag som innebär att reklamskatteavvecklingen påbörjas samt att redovisa en plan för hur och när reklamskatten i sin helhet kommer att tas bort.

Stockholm den 17 oktober 2002

Sven Bergström (c)

Håkan Larsson (c)