Motion till riksdagen
2002/03:Fi241
av Per Bill m.fl. (m)

Akademiska Hus AB


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör tillse att Akademiska Hus AB följer riksdagens regler om hyressättning.

Motivering

Statens fastighetsinnehav har delats upp i flera enheter med bl.a. bolaget Akademiska Hus AB som äger de fastigheter som universitet och högskolor nyttjar. Riksdagen beslutade att Akademiska Hus AB skulle tillämpa en hyressättning efter självkostnadspris när hyresgästen, som universitet och högskolor, var ”beroende av en statlig hyresvärd”. Hyreskontraktet skulle även vara föremål för förhandling. Riksdagens revisorer konstaterar nu att Akademiska Hus AB inte följer detta beslut utan ”sätter marknadshyror för i stort sett samtliga av sina fastigheter”.

Vi har tidigare i en motion (2001/02:Fi8) påtalat att Akademiska Hus AB skall följa riksdagens regler om hyressättning. Finansutskottet tillstyrkte då delvis vår motion (2001/02:FiU14).

Flera universitet och högskolor är upprörda. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (2002-01-11) skriver rektorerna för Chalmers, KTH samt Lunds respektive Göteborgs universitet att Akademiska Hus AB ”tömmer” svenska lärosäten på en miljard kronor per år. Det är det överpris som Akademiska Hus AB tar ut, utöver självkostnadspriset som riksdagen beslutat om. Rektorerna skriver vidare att ”de stadigt ökande lokalkostnaderna är på väg att dränera forskningen och den högre utbildningen på resurser”. Det finns ingen fungerande fastighetsmarknad för ett lärosäte, eftersom det är beroende av Akademiska Hus AB. Dessutom inträffar paradoxen att lärosätena straffas ju mer framgångsrika de blir, eftersom företag då väljer att flytta verksamhet till lärosätets närområde, vilket driver upp hyrorna. När det helstatliga Akademiska Hus AB försöker tillämpa marknadshyror innebär det att universiteten och högskolorna får betala högre hyra om de sköter sitt, statliga, uppdrag väl. Det här innebär att lärosäten inte kan fly höga hyror.

Häromdagen meddelade Chalmers att de avser att inleda en hyresstrejk i protest mot att Akademiska Hus AB struntar i reglerna om självkostnadspris. ”Landets högskolor ska inte subventionera ett redan välmående statligt fastighetsbolag”, skriver representanter för Chalmers.

Högre utbildning och forskning är avgörande om Sverige skall bli den kunskapsnation som vi måste vara för att hävda oss i den internationella konkurrens som präglar en globaliserad värld. Detta mål verkar det råda relativt stor enighet om i samhället. Regeringen framhåller också både ofta och gärna sin förträfflighet vad gäller anslag till högre utbildning och forskning. Men vad staten ger med ena handen tar den uppenbarligen tillbaka med den andra. Forsknings- och utbildningsanslagen urholkas av Akademiska Hus höga hyror. För staten är det hela lönsamt ur ett nettoperspektiv, samtidigt som regeringen kan stoltsera med höjda anslag till universitet och högskolor. Om det är som rektorerna påstår, att Akademiska Hus tar ut en överhyra på en miljard kronor, blir den miljarden i utbildningsbudgeten en billig – ja, bokstavligen talat gratis – politisk poäng. Vad är syftet med att transportera pengar från en statlig aktör till en annan? Är det inte både dyrt och energikrävande att staten leker affär med sig själv?

Sveriges högskolor och universitet har ett långt mycket viktigare uppdrag att fokusera på än att försöka undkomma ett statligt fastighetsmonopol. Ett väl utfört uppdrag riskerar, som tidigare visats, att urholka ett lärosätes resurser därför att Akademiska Hus då får en ursäkt att höja sin s.k. marknadsanpassade hyra. Det här är en typ av inbyggda, strukturella dilemman som svenskt utbildningsväsende inte har råd med.

Akademiska Hus måste naturligtvis följa de beslut som fattas av Sveriges riksdag. Ytterst är det regeringens ansvar att se till att det sker. Riksdagens revisorer riktar kritik mot detta och vi anser att regeringen nu skyndsamt bör tillse att detta bolag, Akademiska Hus, rättar sig efter reglerna om hyror till självkostnadspris. Vi kan inte ha en situation där landets universitet och högskolor dräneras på resurser, en stor högskola hyresstrejkar och ledande forskare tvingas ägna sin tid åt det här bara för att regeringen vill tjäna igen på gungorna vad de gett ut på karusellerna.

Stockholm den 22 oktober 2002

Per Bill (m)

Henrik S Järrel (m)

Göran Lindblad (m)

Lars Lindblad (m)

Anders G Högmark (m)

Jan-Evert Rådhström (m)

Sten Tolgfors (m)