Motion till riksdagen
2002/03:Fi238
av Anna Grönlund (fp)

Lagstiftningen vad gäller betalningsanmärkningar och kreditupplysningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över lagstiftningen vad gäller betalningsanmärkningar och kreditupplysningsregistren.

Motivering

En betalningsanmärkning uppstår när en privatperson ej har betalt en skuld. Betalningsanmärkningen fastställs av kronofogde eller domstol. Betalningsanmärkningen innebär att försummelsen att betala blir antecknad i de register som används vid kreditupplysning. Uppgifterna står kvar i registret i tre år.

Uppgiften om betalningsanmärkning är tillgänglig för banker, andra kreditgivare, hyresvärdar, postorderfirmor och andra som kan anses ha rätt att känna till en persons kreditvärdighet.

Den som har en betalningsanmärkning kan exempelvis nekas att öppna bankkonto med transaktionstjänster. Den personen är hänvisad att betala sina räkningar på dyrast möjliga sätt: över disk på bank eller post. Det kan också vara omöjligt för personen att få ett nytt hyreskontrakt eller skaffa någon form av betalkort.

2001 genomfördes vissa förändringar i sekretesslagen. Syftet var att vissa uppgifter hos kronofogdemyndigheten skulle omfattas av sekretess så att enstaka betalningsförsummelser inte skulle leda till de konsekvenser som är beskrivna ovan. När betalning sker, inträder sekretessen. Det gäller dock inte om personen får mer än en betalningsanmärkning under en tvåårsperiod. Ingen hänsyn i lagändringen tas heller till beloppet.

Visst, skulder skall betalas och den som missköter sig skall få någon form av reprimand. Man kan dock tycka att ett treårigt straff är långt för en mindre försummelse. Om en person får två betalningsanmärkningar räcker det inte heller med att hon eller han betalar sin skuld. Även om personen under treårsperioden betalar sin skuld stryks personens betalningsanmärkning inte, vilket medför att straffet för många blir orimligt stort. Många av dem som idag erhåller betalningsanmärkning har gjort enstaka försummelser på grund av slarv, eller på grund av att den nya tekniken medfört att betalningen har hamnat hos fel företag.

Det vore därför, med anledning av de allvarliga konsekvenser som en betalningsanmärkning medför, rimligt att se över lagstiftningen på detta område så att straffet står i proportion till antalet skulder, skuldernas belopp och huruvida personen har betalat tillbaks det hon eller han är skyldig.

Stockholm den 22 oktober 2002

Anna Grönlund (fp)