Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa reklamskatten.
För direkt reklam (reklamtrycksaker) tas ingen reklamskatt ut. För reklam i en inlaga i exempelvis DN är reklamskatten fyra procent. För reklam i en inlaga i en tidskrift eller ett annonsblad som till exempel tidningen Metro är reklamskatten elva procent. För reklam i TV, radio och på Internet tas ingen reklamskatt ut.
Vid skatteutskottets behandling av motioner om att avskaffa reklamskatt 2001/02 tillstyrkte utskottet motionerna med följande motiveringar:
/.../ Av utskottets bakgrundsredovisning framgår att utskottet under flera år har ansett att reklamskatten har sådana tekniska och konkurrensmässiga brister att skatten bör avvecklas men att det hittills av statsfinansiella skäl har ansetts nödvändigt att dröja med en sådan åtgärd. Vi anser att det inte, med bibehållen trovärdighet, går att hur länge som helst åberopa statsfinansiella skäl som argument för att inte göra något åt en orättfärdig beskattning. Enligt vår mening är det nu dags att gå från ord till handling och avskaffa reklamskatten. Regeringen bör med det snaraste återkomma till riksdagen med ett sådant förslag. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Med detta tillstyrker vi motionerna.
I ett frågesvar 2001/02:1281 skriver finansminister Bosse Ringholm att i enlighet med riksdagens tillkännagivande kommer reklamskatten att behandlas i den kommande budgeten.
Regeringen har dock inte återkommit till riksdagen med förslag att avskaffa reklamskatten. Skatten snedvrider konkurrensen om reklamintäkter i och med att den inte omfattar trycksaker och reklam i TV, radio och på Internet. Skatten snedvrider också konkurrensen på så sätt att en facktidning som slipper denna skattepålaga genom sin upplagenivå har en klart mer gynnsam konkurrensfördel än en motsvarande facktidning – men med en mindre upplaga. Genom att på olika sett försöka kringgå lagskrivningar kan man uppnå sådana fördelar och därmed missgynna konkurrerande facktidningar som strikt följer lagtext.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Cristina Husmark Pehrsson (m) |
Anne Marie Brodén (m) |