Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökad testverksamhet vid provnings- och testplatsen i Vidsel i Norrbotten.
Europeisk flygindustri står inför en stor utmaning: att under de närmaste åren samordnas så att den kan utvecklas i samma takt som den amerikanska industrin. Idag finns ett organiserat samarbete mellan de länder i Europa som producerar flygplan och delar till flygplan. Syftet är att genom ett utökat samarbete kunna utveckla ny flygplansteknik och ny vapenteknik. Allt för att ge Europa tillgång till den allra modernaste tekniken men också garantera att den spjutspetsteknologi som försvarsindustrin står för utvecklas i vårt närområde.
På samma sätt som det sker en samordning länderna emellan så sker en liknande samordning mellan de europeiska företagen. Under de senaste tio åren har hela den svenska försvarsindustrin fördjupat sitt samarbete med företag från andra länder. Som exempel kan nämnas Saab som nu till en del ägs av engelska intressen och som numera är en tydlig del av den gemensamma europeiska försvarsindustrin.
För att framgångsrikt utveckla ny teknik inom det militära flyget krävs goda tillgångar till provning och testning. Desamma är villkoren för den civila flygindustrin.I Norrbotten i norra Sverige finns kanske EU-ländernas bästa anläggning för provning och testning av flyg- och robotsystem. Ingen annanstans inom EU finns ett så stort sammanhängande område som kan användas för en sådan verksamhet.
Försvarets materielverk har på anmodan av regeringen redovisat sina synpunkter på hur Sverige skulle kunna utveckla Vidselanläggningen. Det är nu angeläget att omvandla denna anläggning från att huvudsakligen vara en del av det svenska försvaret till att bli ett företag som ges möjligheter att aktivt sälja sina tjänster på en större marknad. Regeringen bör därför ta ett initiativ i denna riktning.
Den region där Vidselanläggningen ligger har goda erfarenheter av annan testverksamhet. I de berörda kommunerna finns en omfattande testning av bilar och bildelar. Den industrin är nu denna regions viktigaste tillväxtnäring.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Anders Sundström (s) |
Lennart Klockare (s) |