Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla Ravlunda skjutfält.
Boende vid Ravlunda skjutfält har under många år tagit upp problemen med buller från skjutfältet. Efter länsstyrelsens miljöprövning beslutades att antalet skjutdagar på Ravlundafältet skulle minskas från 220 dagar till 170 dagar. Detta beslut överklagades både av Försvarsmakten och boende i området.
Försvarsmakten – Fortifikationsverket är missnöjda med att länsstyrelsen minskade på antalet skjutdagar och de boende är missnöjda och vill att verksamheten vid skjutfältet helt upphör. Länsstyrelsens beslut överklagades därför till miljödomstolen i Växjö. Förhandlingar i ärendet hölls i början av oktober 2002.
Militär verksamhet i en kommun kan få mycket stora konsekvenser för den kommunala verksamheten och den kommunala planeringen. Enligt uppgift har krigsmakten krävt att kommunernas planering bör anpassas efter skjutfälten, inte tvärtom. Man har också krävt begränsningar för nybyggen i närheten av Ravlundafältet, vilket leder till ett faktiskt byggstopp.
En kommun vill naturligtvis försöka utveckla sina samhällen och sin verksamhet. I detta fall blir det svårt för orter som Vitaby, Kivik m.fl. att expandera, genom bl.a. nybyggnation, vilket hämmar kommunens utvecklingsmöjligheter.
Miljöorganisationer, Agendaföreningar m.fl. har protesterat mot en planerad utökning av antalet skjutdagar på fältet, men ingen vet i dag riktigt hur det blir. Oron är stor för att de orter som ligger nära skjutfältet inte utvecklas utan snarare kommer att avvecklas. Oron är också stor för hur det går med havsvattnet i Hanöbukten, fisken, badstränderna, den säregna floran och fågellivet. Miljögruppper och många andra kringboende säger i stället att man borde låta människorna ströva omkring på fältet, skåda ut över Hanöbukten, se Stenshuvud med flera byar ända bort till Åhus och en del av Blekingekusten och göra fältet till ett naturreservat i stället för skjutfält.
Det finns också en oro för att Ravlundafältet skall användas för internationellt gemensamma övningar.
Det finns enligt vårt förmenande betydligt lämpligare områden att använda för skjutövningar. I dag finns för övrigt också teknik för att med hjälp av simulatorer göra dessa övningar.
Det bästa för området och de boende vore att Ravlundafältet avvecklades. Med hänvisning till ovanstående anser vi att riksdagen ger regeringen i uppdrag att bemyndiga Försvarsmakten att avveckla Ravlunda skjutfält. Detta ska ges regeringen till känna.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Sven-Erik Sjöstrand (v) |
Sten Lundström (v) |