Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en nationell katastroffond.
Under de senaste åren har flera stora naturkatastrofer av olika slag drabbat stora områden i landet. Det handlar bland annat om enorma översvämningar, om bortspolade vägar och broar, om förstörda fastigheter, om förstörda skördar och om svampangrepp på stora skogsområden. Detta har inneburit omfattande skador för såväl kommuner, näringsidkare som enskilda. Stora ekonomiska värden har gått förlorade.
Erfarenheterna från de översvämningar och andra naturkatastrofer som under de senaste åren drabbat vissa regioner i landet talar också för att någon form av nationell fond- eller försäkringsordning bör inrättas.
I somras drabbades delar av västra Värmland av mycket kraftiga slagregn, vilket gjorde att både allmänna och enskilda vägar spolades bort på mycket kort tid. Det finns exempel på enskilda vägföreningar i området som drabbats av ett moment 22 i spåren av naturkatastrofen. Myndigheter har svårt att ge bidrag, och föreningen kan inte påbörja en återuppbyggnad av vägen förrän ekonomin är ordnad. En nationell katastroffond skulle kunna vara en sådan vägförening behjälplig.
Ytterligare argument för ett nationellt ansvar när det gäller katastrofer av olika slag ger det som nu skett med svåra svampangrepp på tallskog runt om i landet. Skogsvårdsstyrelsens inventering av Gremmeniellaskadorna visar att vissa områden drabbats av de värsta skadorna någonsin. Uppskattningsvis är det över två miljoner hektar som har skador. Av dessa är 300 000 hektar mycket svårt skadade. Värmland och Dalarna är mycket hårt drabbade. På grund av de svåra angreppen måste stora områden tvångsavverkas. Detta ger ett överskott på tallmassaved, vilket i sin tur påverkar priserna. Ökade insektsangrepp väntas också i dessa områden. Exemplen både från översvämningarna och svampangreppen visar att enskilda, jord- och skogsbruket samt turistnäringen drabbas hårt. Det är inte rimligt att dessa ensamma ska bära denna börda.
Tyvärr har vi anledning att tro att den typen av katastrofer som de senaste åren drabbat vårt land kommer att inträffa igen. Det är därför av yttersta vikt att det för framtiden finns en ekonomisk beredskap för den här typen av katastrofer. En nationell katastroffond skulle vara till stor hjälp, en fond ur vilken man med en hyfsat enkel administration helt eller delvis kan ersätta skador som genom vädrets makter uppstått på mark och fastigheter.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Dan Kihlström (kd) |