Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att bygga upp en fond för att förebygga och ersätta skador vid naturkatastrofer.
Det finns ingen katastroffond i Sverige. Kommunerna själva ansvarar för katastrofberedskapen. Det är sedan staten som via Räddningsverket får betala för oförutsedda kostnader till de enskilda räddningstjänsterna.
Återkommande översvämningar, bland annat i Värmland, har under de gångna åren inneburit omfattande skador för såväl kommuner, näringsidkare som enskilda. Stora ekonomiska värden går förlorade. Försäkringsbolagen ersätter privatpersoner för skador på hus och lösöre. Dock får den enskilde betala en relativt hög självrisk, vanligtvis 10 % av skadebeloppet. Det finns också ofta en undre gräns för självrisken, 10 000 kronor. Förutom självrisken kommer skador på till exempel uthus och tomter som den drabbade får betala själv.
För näringsidkare innebär exempelvis översvämningar inte bara synliga skador utan också ett avbrott som i förlängningen kan bli kännbart för verksamheten.
Det finns i dag ingen anledning att tro att vi i framtiden ska skonas från problem med vattenfyllda hus, isolerade samhällen och förstörda vägar och broar. Det handlar inte bara om översvämningsproblem utan även om andra skador till följd av extrema vädersituationer. Av erfarenhet vet vi att vissa områden i landet är mer exponerade än andra. Det gör att det på vissa platser finns ett stort behov av förebyggande insatser.
Det är viktigt att det finns ekonomisk beredskap för den här typen av händelser. Därför bör möjligheten att bygga upp en fond för att ersätta skador och ge resurser till förebyggande arbete utredas. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 15 oktober 2002 |
|
Marie Engström (v) |