Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att snarast reformera sotningsväsendet och avskaffa det s.k. sotningsmonopolet utan att invänta ytterligare utredningar.
Kommuner, fastighetsägare och hyresgäster har under många år framfört kritik mot den lagstiftning som gör det möjligt att bedriva sotning med stöd av ett monopol. Vid flera tillfällen har dessa intressenter tillsammans tillskrivit Försvarsdepartementet i frågan. Konkurrensverket har med utgångspunkt från ett konkurrensperspektiv framfört uppfattningen att det behövs en reformering av reglerna på sotningsområdet. Den statliga myndighet som har till uppgift att värna brandskyddet, Räddningsverket, har också tillstyrkt en reformering av sotningsväsendet. Försvarsutskottet ansåg under förra riksmötet det anmärkningsvärt att regeringen inte lämnat någon proposition i ärendet.
Rengöring av s.k. imkanaler ingår som en del av sotningsmonopolet. I de stora tätorterna har denna verksamhet större ekonomisk betydelse än den rena sotningen. Räddningsverket har i en utredning konstaterat att rengöring av imkanaler inte kan motiveras av brandskyddsskäl. Konsumenternas kostnader för rengöring av imkanaler kan uppskattas till 100–150 miljoner kronor per år. Även denna onödiga kostnad förorsakas av den föråldrade lagstiftning som avser sotningen.
Det finns således en bred samstämmighet i samhället om att sotningsmonopolet måste avskaffas snarast. Endast de yrkesverksamma skorstensfejarmästarna förefaller vara emot ett avskaffande av monopolet. Frågan om monopolet inom sotningsväsendet har varit uppe vid nästan varje riksmöte sedan 1986/87. Frågan har också ingående utretts av flera statliga utredningar. Ett underlag till en ny lagstiftning inom sotningsområdet finns därför redan inom Regeringskansliet.
Regeringen har i sin budgetproposition framfört att innan man reformerar sotningsväsendet avser man att genomföra en förutsättningslös utvärdering av de avregleringar och förändringar av offentlig verksamhet som genomförts under senare år. Vi vill här fästa riksdagens uppmärksamhet på det faktum att sotningsverksamheten i dag nästan undantagslöst bedrivs av privata entreprenörer. Resultaten av den aviserade utvärderingen har därför ingen koppling till hur sotningsverksamheten för närvarande bedrivs.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Elizabeth Nyström (m) |
Ulla Löfgren (m) |