Riksdagen begär att regeringen skall tillsätta en utredning med syfte att utreda förutsättningar att genom avtal kostnadsfritt möjliggöra för Kustbevakningen att snabbt och enkelt kunna utnyttja Försvarsmaktens helikoptrar för miljöräddningsinsatser.
Varje år utsätts våra kuster för miljöfarliga utsläpp. Oftast orsakas de av fartyg som utan hänsyn till miljön rengör sina tankar och tömmer sitt giftiga innehåll rakt ut i havet. Beteendet sparar tyvärr både tid och pengar för rederiet. Att det drabbar miljön och orsakar stora kostnader för det land vars kust och djurliv drabbas, tar man ingen hänsyn till. Detta förkastliga beteende uppmuntras av att riskerna att behöva stå till svars för sina handlingar i dag är i det närmaste obefintliga.
Även om bildbevis kan knyta utsläppet till ett visst fartyg har man lätt att skylla på någon krånglande ventil eller andra orsaker som befälhavaren inte kunnat styra över.
Kustbevakningen har svårt att skaffa bindande bevis, då sjögående enheter ofta har långt fram till det aktuella fartyget och ett övervakningsflygplan inte kan göra annat än just övervaka och dokumentera.
Vårt förslag är att Försvarsmaktens räddningshelikoptrar som redan finns i beredskap för bl.a. sjöräddning, snabbt ska kunna lyfta ut inspektörer från Kustbevakningen för att visitera en misstänkt miljöbov. Ytbärgaren har möjlighet att ta oljeprov ur vattnet som sedan kan jämföras med oljan i tankarna. Kustbevakningens personal kan vid en inspektion gå igenom fartyget och förvissa sig om att utsläppet inte skett på grund av materielfel eller liknande.
Försvarsmaktens räddningshelikoptrar kan redan i dag, utöver sjöräddning, tas i anspråk för annan verksamhet (nödhelikopteravtalet). Denna är dock belagd med kostnader för beställaren.
Helikoptrarna lägger i dag huvuddelen av sin flygtid på olika övningar för att hålla en hög nivå på besättningarna. Dessa övningar består till stor del av vinschningar mot fartyg till sjöss. Stödet till kustbevakningen bidrar till denna normala övningsverksamhet som ändå skulle behöva genomföras.
Därför hemställer vi om en snabbutredning med syfte att genom avtal kostnadsfritt möjliggöra för Kustbevakningen att snabbt och enkelt kunna utnyttja Försvarsmaktens helikoptrar för miljöräddningsinsatser. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv torde det vara en god användning av de gemensamma resurserna.
Stockholm den 15 oktober 2002 |
|
Per Landgren (kd) |
|
Annelie Enochson (kd) |
Rosita Runegrund (kd) |
Lars Gustafsson (kd) |