Motion till riksdagen
2002/03:Fö206
av Birgitta Sellén och Sven Bergström (c)

Nationell fond för naturkatastrofer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om en nationell fond för naturkatastrofer.

Motivering

Sedan sommaren 2000 till dags dato har Sverige drabbats av flera långvariga och kraftiga regnperioder och häftiga åskskurar, med enorma översvämningar som följd. Många vägar, järnvägar, broar, vattenledningar, elcentraler, privata fastigheter m.m. har drabbats av stora skador. Enligt klimatexperter kommer vi i framtiden att drabbas av flera nederbördsperioder, liknande dem som vi redan upplevt de senaste åren. Denna sommar klarade vi oss förhållandevis bra. Det var i stort sett bara västkusten som drabbades av skyfall. Däremot kunde vi följa de dramatiska översvämningarna nere i Europa.

En del andra länder har garderat sig mot liknande naturkatastrofer genom att bygga upp nationella katastroffonder (ibland kallad naturskadefond). Länder som kan nämnas är Norge, Schweiz, Kanada, Holland och Belgien. Sverige bör också utreda möjligheten att starta en naturkatastroffond (alternativt naturskadefond), som ska täcka skador som vi inte kan teckna försäkringar mot.

De översvämningsskador som olika kommuner har drabbats av har inneburit mångmiljonbelopp i reparationskostnader. Staten har visserligen ersatt delar av kostnaderna, men kommunerna har själva fått ta skattepengar som varit öronmärkta till andra utgifter inom kommunens budgetramar.

Vägverkets och Banverkets reparationskostnader har staten stått för. Det innebär att alla skattebetalare i landet får betala reparationerna efter översvämningar och skyfall.

När det gäller skador på kommunala tillgångar, t.ex. Sundsvall vatten, fick kommunerna själva stå för kostnaderna. Det innebar att det var sundsvallsborna själva som kommer att få höjda avgifter och enbart kommunens innevånare drabbas av högre kostnader.

Alltså: Skador på vägar och järnvägar betalas av alla skattebetalare, andra skador får invånarna lokalt stå för. Är det rättvist?

Det kan inte vara rimligt att enskilda kommuner ska drabbas av dessa extra kostnader till följd av naturens nyckfullhet. Lokala oväder är inte en fråga för den lokala ekonomin. Följden blir att mindre pengar finns till skola och äldreomsorg.

För att skapa rättvisa över hela landet bör regeringen utreda möjligheten att starta en fond som kan utnyttjas vid naturkatastrofer och den ska bl.a. täcka skador som vi inte kan teckna försäkringar mot – en fond som växer under de år som den inte behöver utnyttjas.

Stockholm den 14 oktober 2002

Birgitta Sellén (c)

Sven Bergström (c)